tiistai 4. syyskuuta 2012

Rules for Virgins / Amy Tan

Amy Tanin Rules for virgins oli elämäni ensimmäinen ostettu e-kirja. Löysin kirjan Kobon Cheap Reads-osiosta ja kun Tanista oli kyse, oli pakko klikata ostos laariin. Tanilta ei ole kuuteen vuoteen ilmestynyt uutta kirjaa, joten voitte vain kuvitella millaisella innolla syöksyin Rules for virginsin kimppuun. Varsinainen kirjan ostaminen kävi verkossa asioimiseen tottuneelle helposti ja muutaman minuutin kuluttua Kobossani näkyi jo uusi kirja. Tässä suhteessa e-kirja siis hakkaa vaikkapa Amazonin sivuilla haahuilun, tilatut ja maksetut ihanuudet kun ilmestyvät luettaviksi heti eikä vasta viikon kuluttua! Oletteko te ostaneet e-kirjoja ja millaisin kokemuksin? Mistä voi tehdä parhaat löydöt ja löytyykö mielipiteitä esimerkiksi kirjojen hinnoittelusta? Minun Tanini maksoi 2,53 euroa, mikä oli mielestäni oivallinen hinta suosikkikirjailijan teoksesta. <3
"You are too young to know yet what nostalgia truly means. It takes time to become sentimental. But for the sake of your success, you must quickly learn. When you touch a man's nostalgia, he is yours."
Rule for virgins on pienromaani, joka sijoittuu vuoden 1912 paheelliseen Shanghaihin. Kirja koostuu kokonaisuudessa kokeneen kurtisaanin, Magic Gourdin (suomeksi Taikakurpitsa?) monologista, jossa Magic Gourd puhuu nuorelle ja kokemattomalle Violetille. Magic Gourd on ottanut Violetin siipiensä huomaan ja aikoo kouluttaa tästä menestyneen kurtisaanin. Monologi koostuukin nuorelle neitsyt-kurtisaanille annetuista neuvoista ja ohjeista ja tässä Tan osoittaakin kertojan taitonsa, sillä tekstin rajoituksista huolimatta hän onnistuu luomaan hienovaraisen ja kiehtovan tunnelman ja kertomaan yllättävän paljon henkilöistä sivulauseissa ja rivien välissä.
"To gain Four Necessities, you must be popularm desired by many suitors who give you costly gifts. You must be as clearheaded, firm, shrewd, and quick-thinking as a businessman. You offer no bargains, and you never accept anything less than you are worth."
Magic Gourdin antamat ohjeet ovat, paitsi veikeitä kiertoilmauksineen, myös parhaimmillaan syvällisiäkin. Ne tuovat melkein mieleeni ne takavuosien amerikkalaiset opukset, joissa naisille kerrottiin erilaisia sääntöjä, joilla "napata" aviomies. Kiinalaisen kurtisaanin elämä vaikuttaisi, varsinkin Amy Tanin käsittelyssä, olevan mielenkiintoista ja toivonkin että Rules for virgins olisi jonkinlainen kirjallinen makupala The Valley of Amazementistä, Tanin parhaillaan työstämästä kirjasta. Amazonin sivuilla kirjan julkaisupäivä näyttää olevan ensi vuoden syyskuussa. Se taitaa olla ihan pakollinen hankinta minun hyllyyni!
"Look at those who are the Top Ten Beauties each year. Are they the most beautiful? No. They are the ones who understand human nature, that of men and women both. They know how to attract attention and envy and bend it to their advantage."
Byliner Fiction, 2012

2 kommenttia:

 1. E-kirjan hinnasta on kyllä ollut puhetta... Kaikki lienee kuitenkin suhteellista. Oma e-kirjani maksaa vähän enemmän kuin kuin jokin angry birds-peleistä, mutta toisaalta kun ajattelee ylipäätään sanataiteen esteettisten, älyllisten, kognitiivisten jne. elämysten kondensoitunutta läsnäoloa kirjassa, ei 2,53 euron kirja liene sekään kallis.

  Kirja on ja on aina ollut kärsivällisyyden media. Myös e-kirjan ongelma lienee löytää kärsivällisiä lukijoita, vaikka se kirjan kulttuurista paikkaa laajentaakin.

  Seppo Kuivakari

  Seppo Kuivakari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki tosiaankin on suhteellista, minusta 2,53 oli pilkkahinta hyvästä lukemisesta, Tanista olisin mieluusti maksanut vaikka enemmänkin. Hyvä kuitenkin että ilmaisia tai edullisia kirjoja on saatavilla yhä enemmän sillä se madaltaa kynnystä kokeilla uutta.

   Olen myös huomannut että ulkomaisilla kirjamarkkinoilla käytetään aika näppäriä täkyjä saada e-kirjalle lisää käyttäjiä, osa suosituista kirjailijoista näyttää kirjoittavan novelleja tai lyhytromaaneja, jotka ilmeisesti julkaistaan vain e-kirjoina. Se lienee omiaan innostamaan varsinkin faneja lukemaan sähköisesti, ymmärtääkseni tällä viikolla lukemistani kirjoista ainakin Rules for virgisin ja Snatched ovat tälläsiä.

   Poista