Prinsessa Sultana oli tavallaan hiukan ristiriitainen hahmo, tulisieluinen, rohkea prinsessa, joka kuitenkin on uskontonsa ja kulttuurinsa sitova. Sultanan sydän on paikallaan ja hänellä tuntuu olevan halua auttaa, mutta itse auttaminen tuntuu vain olevan Saudi-Arabiassa kovin vaikeaa. Kaiken tämän vastapainoksi, Sultana tuntuu olevan hiukan hemmoteltu. Hän purkaa surunsa ja ahdistuksensa pulloon ja salailee juomistaan perheeltään - onhan alkoholin nauttiminen periaatteessa kiellettyä islamissa (olkoonkin että rikkailla Saudi-prinsseillä tuntuu olevan varsin reilun kokoiset baarikaapit).
Jollain tavalla kuvaukset Saudi-hovin jäsenistä muistuttavat melkein kuin isoja lapsia, joilla vain on rajattomasti rahaa ja valtaa. Toiset ihmiset ja eläimet ovat leluja, joita rahalla voidaan hankkia ja kun leluun kyllästyy, on helppoa hankkia taas uusi - rahalla. Naisen roolina on olla joko madonna tai huora, suojeltu ja maailmalta eristetty kodin sydän joka synnyttää lapsia ja hoitaa miestään tai sitten vain vartalo joka tyydyttää tarpeet. Rikas tai köyhä - nainen tuntuu aina olevan miehen armoilla. Sultana kertoo surullisia tarinoita mm. tyttökaupasta, mutta yhtälailla hyviin perheisiin kuuluvista nuorista saudi-tytöistä, joita naitetaan julmille, vanhoille miehille rahan tai poliittisen painostuksen takia.
Rahan käyttö kirjassa tuntuu huikealta. Sultana matkustaa miehensä kanssa New Yorkiin ja lähtee ostoksille, mies antaa mukaan pankkikortin jolla on käytettävissä 500 000 dollaria ja sanoo, että jos raha loppuu kesken, Sultana voi pyytää liikettä laittamaan tavaran syrjään ja pankki hoitaa asian kuntoon seuraavana päivänä. Tavaratalossa shoppaillessaan Sultana huolestuukin kovin siitä, onko hän kuluttanut jo tuon miehensä lupaaman puolikkaan miljoonan, mutta tavaratalon johtaja lohduttaa naista ja sanoo tämän ostaneen vasta 388 000 dollarin edestä. (Tämä siis yhden päivän aikana.) Tavallisen ihmisen näkökulmasta asia tuntuu melkein surrealistiselta. En voi olla miettimättä sitä kuinka paljon helppo raha korruptoi ihmistä.
Tästä mieleni pompahtikin öljyyn, Al-Saudien rikkauden lähteeseen. Mitä tapahtuu Saudi-Arabiassa kun maailman öljyvarannot ehtyvät tai vaihtoehtoiset energianlähteet saavat enemmän jalansijaa? Samalla mietin viime vuosikymmenen tapahtumia, Al-Qaidaa, terrori-iskuja ja sitä ovatko ne vaikuttaneet Sultanan ja hänen perheensä elämään. Entäpä kirjasarjan julkistaminen, kuvittelisin moisten paljastusten olevan vaarallisia Sultanan maailmassa? Yritin hiukan googletella Sultanan vaiheista, mutten löytänyt mitään tuoretta tietoa. Toivottavasti Sultanan piiri on vielä voimissaan.
"Olen aina suuresti kaivannut saada olla yhtä hurskas kuin äitini ja sisareni, mutta minun on myönnettävä etteivät hartaudenharjoitukseni ole olleet moitteettomia. Jo lapsena, kun ensimmäistä kertaa sain kuulla ramadanin rituaaleista, tiesin väistämättä epäonnistuvani niiden noudattamisessa. Minua esimerkiksi käskettiin pitämään kieleni kurissa ja välttämään valehtelemista, siivotonta kieltä, nauramista ja panettelua. Minun tuli sulkea korvani kaikelta loukkaavalta. Käteni eivät saaneet kurkottaa pahuuteen; jalkani eivät saaneet lähteä pahuuden poluille. Jos tahattomasti sallisin paksun tomun tai sankan savun joutua kurkkuuni, paastoni mitätöityisi. Se ei riittänyt että pidättäydyin syömästä ja juomasta auringonnousun ja auringonlaskun välisen aikana, vaan minua varoitettiin että suuta huuhtoessanikin minun täytyi pitää varani, etten vahingossakaan nielaisi pisaraakaan vettä. Kaikkein tärkeintä oli että minun piti paastota täydestä sydämestäni - mikä tarkoitti sitä, että minun tuli luopua kaikista maallisista huolista ja päästää mieleeni vain Allahia koskevia ajatuksia. Ja lopuksi minun täytyi sovittaa jokainen ajatus tai teko, joka saattaisi estää minua muistamasta Allahia."Kirjallinen maailmanvalloitus: Saudi-Arabia
Hei, minä vuonna tämä on ilmestynyt? Muistelisin, että luin tämän ja jatko-osat joskus kun olin yläasteella eli 1995 vuoden kieppeillä. Monet kirjan tapahtumat ovat jääneet vahvasti mieleen ja epäilys siitä, kuinka paljon tarinassa on totta ja kuinka paljon keksittyä. On ollut jo pitkään mielessä, että lukisin ainakin tämän ensimmäisen osan uudestaan ja verestäisin vanhoja muistoja! Oli mielenkiintoista lukea mietteitäsi.
VastaaPoistaMuistaakseni ilmestymisvuosi oli 1999, tämä taitaa olla Prinsessa-sarjan kolmas osa. Kieltämättä itsekin vähän mietin tapahtumien todenperäisyyttä, varsinkin kun netistä ei oikein löytynyt mitään prinsessasta. Tosin kuvittelisin, ettei Saudi-Arabiassa kirjojen kirjoittaminen ja niihin liittyvä julkisuus ole sallittua, varsinkin jos kirjat arvostelevat Saudi-miehiä...
VastaaPoistaHmm, tätä kolmatta osaa en olekaan lukenut. Tunnelmasi kuulostavat kuitenkin hyvin tutuilta :-) varmaan teemat ovat hyvin samanlaisia. Ilmeisesti Sultanakaan ei ole kauheasti muuttunut vuosien mittaan
VastaaPoistaKolmas osa tuntui minusta aika samanhenkiseltä kuin kaksi aiempaakin, tässä Sultana ehkä vain enemmän kamppailee oman alkoholiongelmansa kanssa. Mutta muuten on tuttua kauraa..
VastaaPoistaMä en ole näitä Prinsessa-kirjoja lukenut, mutta tekisi kyllä mieli lukea, kun olen kuullut näistä aika paljon:)
VastaaPoistaSusa, nämä ovat aika nopeita ja helppoja luettavia, vaikka aihepiiri tietysti onkin aika raskas. Mutta sellaisia sopivia kesäpäivän ahmimisia. Kirjoja on käsittääkseni kolme, Prinsessa ja Prinsessan tyttäret tämän lukemani lisäksi. :)
VastaaPoista