torstai 23. kesäkuuta 2011

Mystery / Jonathan Kellerman

Jonathan Kellerman on dekkaristi, jonka löysin aikoinaan ihan vahingossa. Kirjoissa seikkailee psykologi Alex Delaware tyttöystävänsä Robinin ja ystävänä Milon kanssa. Milo on poliisi, joka konsultoi Alexia työnsä puitteissa. Juonen käänteet ovat usein hyvin mukaansa tempaavia ja niin tälläkin kerralla. Mietin illalla ennen nukkumaanmenoa jaksankohan nyt oikein aloittaa uutta kirjaa ja vielä englanniksi. Seuraavaksi huomasin lukeneeni reilusti yli nukkumaanmenoajan...

Tarina alkaa Alexin ja Robinin viettäessä iltaa ulkona. He pistävät merkille baarissa istuvan kauniin, valkoiseen silkkiin puetun tytön, joka näytti odottavan jotakuta. Seuraavana päivänä Milo pistäytyy Alexin luona, on jälleen tapahtunut murha. Murhan uhri osoittautuu pariskunnan näkemäksi naiseksi, mutta ensimmäisen haasteena on uhrin tunnistus. Kuka kaunis "Prinsessa" oikein oli ja kuka olisi halunnut tappaa hänet?

Mystery on perinteinen dekkari, mutta pidän kovasti Kellermanin tyylistä kirjoittaa ja kehitellä henkilöhahmoja, erityisesti pahikset ja uhrit ovat kiinnostavalla tavalla kehiteltyjä. Loppuratkaisua en halua tässä paljastaa, mutta sanottakoon että mielestäni se oli yllätyksellinen. Muutama tilanne tuntui ratkeavan vähän turhankin sopivasti sankareidemme kannalta, mutta kokonaisuutena oli aikana Alexin, Robinin ja Milon seurassa hurahti oikein nopeasti ja mukavasti. Eli kyseessä on kelpo kesädekkari!
(Robin ja Alex tapaavat Prinsessan.)
"The watch on her right arm sparkled with diamonda as she consulted it again. The waiter made no attempt to leave as she pulled something out of the white clutch. Ivory cigarrette holder that she rolled slowly between slender fingers.
Robin said  - Someone's channeling Audrey Hepburn.
The girl crossed her legs and the dress rode up nearly crotch-high. She made no attempt to smooth it.
I said - Audrey was a lot more subtle."

2 kommenttia:

  1. Minäkin tykkään kovasti Kellermanin dekkareista! Milo on suloinen :-) Vielä enemmän taidan muuten tykätä Kellermanin vaimon Faye Kellermanin kirjoista; hän kuvaa upeasti juutalaista perinnettä - ja dekkareinakin kirjat ovat hyviä.

    VastaaPoista
  2. Fayen kirjat ovat myöskin hyviän, juuri se juutalaisosa tekee kirjoista vähän erilaisia muihin dekkareihin verrattuna. Muistaakseni heidän sankarinsa ovat seikkailleet yhdessäkin jossakin kirjoista? Tai ainakin toisen sankarit ovat vilahtaneet kirjassa sivuosassa...

    Tykkään näistä Kellermaneista siksikin, että raakuuksista huolimatta, mukana on pikkaisen pilkettä silmäkulmassa.

    VastaaPoista