torstai 4. elokuuta 2011

Tuhkaa ja tulta, tarinoita vanhasta Porvoosta / Sirpa Tervo

Ihan alkuun pieni Blogger-aiheinen valitus. Sivupalkissa olevan lukulistani päivittäminen näyttää olevan tällä hetkellä mahdotonta eikä edellisestä julkaisustani  Xinranin vaiennetuista naiskohtaloista näyttänyt syntyvän syötettä lainkaan. Ja kun yritän klikata asetuksia hallintapaneelista Blogger hyydyttää koko selaimen. Tylsää.

Sain tänään raahattua elämäni miehet kesäretkelle Porvooseen, se on minusta loistava paikka pienelle, kesäiselle seikkailulle. Mukulakivikaduilla, vanhojen suloisten talojen keskellä kaupungin historia tuntuu olevan todella lähellä. Melkein kuin joka pihalla ja kulmalla olisi tarina kerrottavanaan. Sää oli upea, kaupunki kaunis, kuviakin tuli räpsittyä melkoinen liuta. Ajatus retkeen lähti Sirpa Tervon kirjan Tuhkaa ja tulta: tarinoita vanhasta Porvoosta. Yleisen seikkailemisen ohella yritin siis löytää, kirjan innoittamana, vanhojen porvoolaisten haamuja... Postauksen kuvituksena on siis paikkoja, joissa kuvittelin Tervon sankareiden ja sankarittarien elämäänsä eläneen.

Tervon kirja sisältää nipun pieniä tarinoita, erilaisia kaupungin ihmiskohtaloita. Vaikka aikaa tapahtumista on ehtinyt vierähtää muutama vuosisata, voisivat tarinat kuvata elämää myös nykypäivänä. On perheväkivaltaa, suurta rakkautta, hyväksikäyttöä, murrettua iloa. Tarinat ovat lyhyitä, vaikka saattavatkin kattaa kokonaisen ihmisiän.

Tervon tarinat ovat kiehtovia, mutta minua jäi hiukan vaivaamaan se, etten tiennyt kirjan taustoista enemmän. Uskoisin tarinoiden olevan pitkälti kirjoittajan luomia, mutta minua olisi kiinnostanut tietää oliko tarinoita varten tehty taustatutkimusta, ovatko henkilöiden nimet ja asuinpaikat esimerkiksi kenties oikein? Niin että seuraavan kerran kun teen kesäretken Porvooseen voisin ajatella käveleväni vaikkapa kadulla jossa Josephine de Camillemontin hattuliike aikanaan sijaitsi tai Malla-rouvan krouvin ohi...

Kirjan on julkaissut Runokit ry, joka on porvoolaisten harrastelijakirjailijoiden yhdistys ja sitä saa tilata yhdistyksen sivuilta hintaan 5 eur + postikulut.


Malla-rouva muisti mitä Jakob oli Kirkonmäellä hänelle sanonut: 'Rakkaus ei omista mitään, eikä sitä voi omistaa.' Hänen ihmetellessään miehen ehdottomia sanoja, tämä oli lempeästi mutta lujasti katsonut häntä silmiin ja jatkanut:  'Älä sinä usko, että voit ohjata rakkauden tietä, sillä rakkaus ohjaa sinun tiesi, jos pitää sinua sen arvoisena.'


Kenties Henrik kulki tästä kotiin apteekilta? Albertinan voin melkein kuvitella puun takaiselle ryytimaalle puuhailemaan.


Malla-rouvan kuvittelin naiseksi, jolla olisi  sydämin koristellut ikkunaluukut.


Raatihuoneen torilla Sophia Beckman järjesti tanssiaiset suuren tulipalon jälkeen. Tänään siellä musisoi pelimanni.


Täälläkö taiteilija Gellerstedt eli onnellisia vuosiaan Agathansa kanssa?

Kirkkotorilla sijaitsi kirjassa Josephinen hattukauppa. Kenties tämän näköisen elegantin oven takana?  Nyt paikalla toimii Pieni suklaatehdas, ei hullumpaa sekään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti