maanantai 15. elokuuta 2011

The Secret Lives of Baba's Segi's Wives / Lola Shoneyin

Matkalle pitää aina valmistautua huolellisesti. Silloin on, varsinkin lennettäessä, usein reilusti aikaa lukea, joten lukeminen ei saa ainakaan heti alkumetreillä loppua kesken - kuinka sitä muuten selvitään kotimatkasta?! Tällä kertaa matkalle valikoitui kolme opusta, joista ensimmäinen on Lola Shoneyinin The Secret Lives of Baba Segi's wives.

Ihan ensimmäiseksi yksi ärsytys: kansitekstit. Monesti en edes huomaa niitä, mutta tällä kertaa kiinnitin niihin huomiota ja jostain syystä ne häiritsivät. Tekstit (esim. etukansi: "Four women, one husband and a devastating secret") ovat sinällään paikkaansa pitäviä, mutta jotenkin minusta tuntui että niiden sävy oli väärä, sopivampi johonkin jännitystarinaan kuin tähän kirjaan. Kauniista kannestaan huolimatta The Secret Lives ei toki ole mikään aikuisten satukirja, vaimojen tarinat ovat melko rankkoja, tavalla tai toisella elämä on murjonut jokaista. Silti pohjimmiltaan kirjan sanoma tuntuu olevan positiivinen, paha saa palkkansa ja totuus vapauttaa. Sitä rataa.

Baba Segi on varakas mies, joka on äskettäin hankkinut neljännen vaimon. Lapsia edellisistä liitoista on jo seitsemän. Iya Segi, ensimmäinen vaimo, hallitsee kotia rautaisella kädellä eikä ilahdu uuden vaimon, koulutetun Bolanlen, saapumisesta. Toinen vaimo, Iya Tope, tuntuu pelkäävän kaikkia. Ja kolmas, Iya Femi, nauttii vauraudesta eikä ole valmis jakamaan sitä uuden tulokkaan kanssa. Asiat kärjistyvät kun Bolanle ei tulekaan raskaaksi ja Baba Segi haluaa selvittää ongelman juurta jaksain...

En oikein tiedä millä termillä kuvailisin The Secret Livesiä. Siinä on ihmissuhdekuvausta ja pientä jännitystäkin, mutta myös lämpöä ja huumoria. Se kuvaa maan kulttuuria ja sen murrosta. Olkoon minkä nimilapun alla hyvänsä, pidin tästä kirjasta kuitenkin. Se tuntui tarjoavan joka luvussa jotakin uutta ja kutitteli juuri lomamatkalle sopivasti aivonystyröitä. Huolimatta aiheistaan se oli silti yllättävän kevyt ja hauska.

Henkilöhahmoista Bolanle luonnollisesti nousee eniten esille, mutta pikkuhiljaa kirja myös esittelee nuo toiset, ns. ikävämmät vaimot, syvemmin ja antaa syitä sille miksi ihmiset käyttäytyvät kuten käyttäytyvät. Ja sitten sitä huomaa, vähän niinkuin varkain, pikkuisen säälivänsä niitä toisiakin... Pidän tämän tyyppisistä kirjoista, joissa kertojia on useita ja tarinaa voi seurata vaihtuvista näkökulmista. Niinhän se elämä usein oikeastikin menee, ei ole vain yhtä tarinaa vaan on useita tulkintoja siitä.
(Iya Tope muistelee Bolanlen tuloa taloon.)
"They say the elder who soils the floor with shit immediately forgets; but the stench remains in the memory of the person who has to scrape it up. Some people are born to shit and some, like Bolanle and me, are born to scrape.
Bolanle should have known how much her arrival would upset our household. I remember the very day she set her foot in this house because it was our sharing night - the night Iya Segi distributed week's provisions. That evening our mother-of-the-home was quiet. The stone in her throat moved up and down like beads on a dancer´s hip. Iya Femi's head was hot. She wanted the blood of this new wife who had taked her place as the newest, youngest, freshest wife."
Kirjasta lisää: Lola Shoneyinin blogi, A few more pages ja Caribousmom.
Kirjallinen maailmanvalloitus: Nigeria

6 kommenttia:

 1. Tämä kirja kuulostaa hyvältä, mutta tietenkään sitä ei meidän kirjastossa ole. Toivottavasti joskus voi taas tehdä kirjatilauksen ja lisätä tämän ostoskoriin :)

  VastaaPoista
 2. No höh... Meidänkään kirjastosta ei muuten löytynyt, mutta onneksi tuo osui silmään kun etsikelin matkalukemista kirjakaupasta.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä arvosta! Minäkin kiinnostuin tästä Karoliinan kansivertailun ansiosta ja meinasin jo tilata Adlibriksestä, mutta sitten totesin että ehkä en nyt osta lisää kirjoja, kun kirjastosta ym. niitä olen jo haalinut pinoittain.

  Jos tämä suomennetaan, saatavuus paranee huomattavasti, tulee kirjastoihinkin.

  VastaaPoista
 4. Minäkin haluan tämän nyt yhä enemmän, kiitos arviosi. :) Kuulostaa juuri sen tyyliseltä, mistä pidän. Ja kun olen vähän afrofiilikin..

  VastaaPoista
 5. Jaa-a, olen vähän leikitellyt arvonnan ajatuksella ja alkaa se palkinnonkin ajatus tässä vähitellen selkiytyä... ;-)

  VastaaPoista