torstai 22. syyskuuta 2011

Luutohtorin tytär / Amy Tan


Olen tainnut aikaisemminkin mainita että rakastan Amy Tanin kirjoja. Luin niitä aikoinani ehkä liiankin ahkerasti, sitten piti pitää tauko. Tänä vuonna olen pikkuhiljaa palaamassa Tanin pariin, keväämällä tapasin vanhan rakkaani Ilon ja Onnen tarinat, nyt sain tutustuin uudelleen Luutohtorin tyttäreen.

Luutohtorin tytär on monella tapaa melko tyypillistä Tania, äidin ja tyttären ihmissuhteiden selvittelyä, kulttuurieroja kiinalaisen ja amerikankiinalaisen sekä eri sukupolvien välillä, kiehtovia tarinoita... Tällä  kertaa tapaamme USAssa syntyneen Ruthin, joka elää aika lailla tyypillistä nykyajan elämää. On kiirettä, avomies, lapsipuolia, deadlineja - ja äiti, joka on viime aikoina unohdella asioita. Lääkärilläkäynti paljastaa Lulingin sairastavan dementiaa.

Kirjassa liikutaan kahdella ajallisella tasolla, nykyajassa Ruth yrittää oppia tuntemaan äitinsä tarinan ennenkuin sairaus tekee liikaa tuhojaan, toisella tasolla seurataan LuLingin ja hänen äitinsä, Kalliin Tädin, elämää Kiinassa.

Kallis Täti ja LuLing tulivat luutohtorien suvusta, sellaisten, joiden luokse ihmiset tulivat kun luu oli poikki tai sijoiltaan. Kalliin tädin, tohtorin kauniin ja ainokaisen tyttären, tradegia alkaa kun neitoselle ilmaantuu kaksi kosijaa, toinen mieluisampi toista. Hylätty kosija kun ei tahdo hyväksyä saamaansa vastausta. Syntyy vuosikymmeniä kestävä koston ja onnettomuuksien kierre - kirous, kuten LuLing sanoo.

Minusta Luutohtorin tytär ei ollut ihan parasta Amy Tania, vaikka tarina sinänsä on kiinnostava ja mukavasti rakennettu, varsinkin Lulingin vaiheet Kiinassa kiehtoivat jo mielikuvitusta kutittevien nimien ja termien takia, niinkuin Kuolemattoman sydämen kylä, tai Maailman loppu. Ruthin tarina jäi hiukan LuLingin varjoon vaikka äidin sairastumisesta lukeminen onkin sydänsärkevää. Se sai minut kuitenkin ajattelemaan isovanhempia ja heidän tarinoitaan, millaisia kertomuksia siellä on mahtanutkaan olla ja ovatko ne kaikki jo kadonneet tiedostamme, rakkaudet ja pettymykset, seikkailut, joita emme ehkä ajattelekaan mummoilla tai vaareilla olleen. Kiinnostavatko teitä vanhempienne tai isovanhempienne tarinat, tiedättekö niitä? Minä haluaisin kuulla nuo tarinat, tutustua isovanhempiini ja vanhempiini nuorina.

Mielenkiintoiseksi tarinan tekee, että Amy Tanin mukaan tarina perustuu tositapahtumiin - hänen oman äitinsä vaiheet ja salaisuudet paljastuivat hänelle samaan tapaan kuin kirjan Ruthille. Kirja syntyi niiden neljän vuoden aikana kun Tan hoiti Alzheimer-diagnoosin saanutta äitiään. Kirjan kannen valokuvassa oleva nainen onkin Amy Tanin isoäiti, hän omistaakin kirjan äidilleen ja isoäidilleen: "Tämän tarinan sydän kuuluu isoäidilleni ja sen ääni äidilleni."
(LuLing yrittää muistaa sukunsa nimeä.)"Miksi en pysty näkemään sitä enää? Olen puristanut sata sukunimeä ulos suustani, mutta yksikään ei ole tuonut mukanaan muiston purkausta. Oliko se nimi epätavallinen? Kadotinko sen siksi että pidin sen liian kauan salassa?  Ehkä minä menetin sen samalla tavalla kuin menetin kaikki lempitavarani - takin jonka Gaoling antoi minulle kun lähdin orpojen kouluun, leningin josta toinen mieheni sanoi että se sai minut näyttämään filmitähdeltä, ensimmäisen vauvamekon josta Luyi kasvoi ulos. Aina kun rakastin jotain niin että sydäntä kivisti, panin sen parhaiden tavaroideni arkkuun. Pidin ne kätkössä niin kauan että melkein unohdin ne."
Sivuja: 362
Lisää kirjasta: Satun luetut, Helsingin Sanomat, Aamunkajon lukukokemukset

5 kommenttia:

  1. Kyllä, vanhempien ja isovanhempien tarinat kiinnostavat, on vain niin vaikea kysyä. Minua tämä kirja kosketti kovasti, kun aikanaan sen luin. Siinä puhutaan myös sisarkateudesta, joka kiinnostaa ja koskettaa sekin.

    VastaaPoista
  2. Kaikista Tanin kirjoista tämä oli se, mikä eniten vetosi minuun, aiheen ja kaiken puolesta, vaikka olenkin pitänyt kaikista lukemistani. :)

    VastaaPoista
  3. Kirsi, minä innostuin kirjan johdosta jopa sen verran isovanhempien tarinoista että
    kaivelin esiin isäni äidin tyttöaikaisen päiväkirjan. Siellä kirjoitteli ihan eri ihminen kuin minun tietämäni dementoitunut vanhus - olisi ollut hauskaa tuntea hänet silloin nuorena!

    Peikkoneito, minusta Lulingin "uppoaminen" sairauteen oli liikuttavaa ja koskettavammaksi sen tekivät vielä kirjailijan omat kokemukset.

    VastaaPoista
  4. Olen tainnutkin omassa blogissani mainita, että tähän vähän hiipui Tan-hysteriani, mutten tiedä, johtuiko se kirjasta, vai vain siitä, että olin lukenut liian monta Tania lyhyellä aikavälillä. Hm. Nyt on kuitenkin suunnitelmissa lukea se Rouva Chenin henki, joka on vielä lukematta, sekä uudelleen ensimmäinen Tanini ja suurin suosikkini, Keittiöjumalan vaimo. Ihania kirjoja ne kaikki joka tapauksessa ovat, ja on kiva, kun pidät Tania esillä täällä blogimaailmassa. :)

    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  5. Karoliina, Tanin kirjoissa on niin paljon ihanaa, että kannattaahan niitä aina välillä esiin nostaa.:)

    VastaaPoista