maanantai 21. huhtikuuta 2014

Too Much Happiness / Alice Munro

Olen arkaillut tutustua kirjallisuuden Nobel-palkinnonkin voittaneeseen Alice Munroon sillä ymmärtääkseni hän kirjoittaa suurimmaksi novelleja ja minä olen onnettoman huono niitä lukemaan. Monesti tuntuu siltä että haluaisin jatkaa tutuksi tulleiden henkilöiden parissa pidempään kuin novellissa on mahdollista. Huomatessani Helmetin Overdrive -kokoelmaan tulleen Munron kirjoista äänikirjaversioita päätin kuitenkin antaa nobelistille mahdollisuuden, ehkäpä erilainen formaatti auttaisi novellikammoon.

Too Much Happiness sisältää 10 tarinaa, jotka ovat kaukana onnellisesta. Yllätyinkin siitä kuinka synkkiä, surullisia ja rankkoja Munron novellit ovat, söpöstely on näistä kaukana. Aihepiireistä löytyy kaikkea niin väkivallan uhasta, onnettomista avioliitoista ja perheistä aina erikoisiin treffeihin saakka.

Kuunnellessani aloin ymmärtää mistä kirjailijan suosio kumpusi. Kirjan novellit ovat selkeitä, vaivattomia ja vahvoja, tunnelmia luodaan vähäeleisesti. Ihastelin sitä kuinka Alice Munro tuntui taivuttelevan tarinoitaan aivan mihin suuntaan tahansa, novelli otti useinkin alkunsa aivan toisenlaisen suunnan ja eteeni piirtyikin aivan toisenlainen maailma kuin mitä odotin. Tykkään!

Omiksi suosikeikseni muodostuivat kirjan aloittava Dimensions, joka suorastaan kylmäsi minua yksinkertaisessa pahaenteisyydessään. Myös Some women, outo pieni tarina kuolevasta miehestä ja oudosta valtataistelusta tempaisi mukaansa. Voimakkaimman kokemuksen kuitenkin tarjosi nimensä koko kirjalle antanut Too Much Happiness, joka pohjautuu todelliseen historian henkilöön, Sophia Kovalevskyyn, 1800-luvun lopulla eläneeseen matemaatikkoon. Osa kirjan novelleista ei sytyttänyt, johtuen osittain ehkä meluisista kuunteluolosuhteista - tämä kirja nimittäin vaati minusta tavallista enemmän keskittymistä ja se ei aina liikenteen melussa onnistu. Kiittelen jälleen kerran myös kirjan lukijaa, Kimberly Farr, joka luki suurimman osan novelleista, teki upeaa työtä!

Books on Tape, 2009
Kesto: 11h 40min
Lukijat: Kimberly Farr, Arthur Morey

3 kommenttia:

 1. Vau, Munroa äänikirjana, ei paha. Hyvä lukija saa näistä varmasti hienon kokonaisuuden aikaiseksi.

  Minäkin pidin niminovellista ja tuosta aloittavasta, Ulottuvuuksia on sen suomennettu nimi. Todellakin kylmäävä ja pahaenteinen. Huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suketus, Kimberly Farr oli lukijana 8 tarinassa ja teki loistavaa jälkeä herättäen henkilöt eloon. Overdrive-kokoelmasta löytyy pari muutakin Munron äänikirjaa, luulen että niiden pariin täytyy jossain vaiheessa palata.

   Poista
 2. Kiinnostava arvio kirjasta, jonka itsekin aion pian (no ehkä tämän vuoden puolella?) lukea :)

  VastaaPoista