maanantai 7. huhtikuuta 2014

Outolintu / Veronica Roth

Hurahdin aikani lujaa Suzanne Collinsin Nälkäpeli-trilogiaan ja siksi Veronica Rothin Outolintukin alkoi ilmestyessään kiinnostaa. Odotin löytäväni sivujen välistä vauhdikasta menoa, kiinnostavan dystopian ja koukuttavia juonenkäänteitä - näin myös kävi.

Entäpä jos eläisit maailmassa jossa jokainen on jaettu kykyjensä mukaan erilaisiin ryhmiin. Vaatimattomat hallitsevat, Rehdit harjoittavat lakia, Terävät ovat opettajia ja tutkijoita, Sopuisat hoitajia ja Uskaliaat suojelijoita. Juuri nyt on 16-vuotiaan Beatricen aika valita osastonsa. Hän on syntyjään Vaatimaton mutta soveltuvuustestit antavat hämmentävän tuloksen. Beatrice on divergentti - henkilö, jossa yhdistyy joukko erilaisia ominaisuuksia. Ja tässä maailmassa se voi olla hengenvaarallista.

Outolintu osoittautui mukavan vauhdikkaaksi ja nopealukuiseksi kirjaksi, jopa jossain määrin koukuttavaksikin - siis oivalliseksi lukujumin purkajaksi. Pidin Beatricesta ja hänen sisukkuudestaan mutta sen sijaan Rothin luomaa maailmaa en ihan purematta voi niellä. Ajatus siitä että ihminen voisi keskittyä elämään vain yhden ominaisuuden tai hyveen mukaisesti vain tökkii ajattelussani. Miksi esimerkiksi rakkaus tietoa (esim. lukemista kohtaan) ei voisi yhdistyä rehellisyyteen tai vaatimattomuuteen, eikö älykäs voi olla myös myötätuntoinen ja lämmin? Ja miten rämäpää-Uskaliaat yleensä selviävät hengissä? Olen valmis uskomaan moniin asioihin lukiessani mutta jostakin syystä tämä maailma käsitteineen tökki.

Töksähtelyistä huolimatta vietin Outolinnun parissa ihan mukavia hetkiä. Sain kirjasta aika vahvat Nälkäpeli-fiilikset, lisäksi osastoihin jaottelu muistutti Harry Pottereista. Outolintu käsitteleekin monista nuorille suunnatuista kirjoista tuttuja teemoja, aikuistumista ja oman tien löytämistä, ensirakkautta, ystävyyttä, erilaisuutta. Kokonaisuus on hyvä vaikkei suuria yllätyksiä tarjoakaan ja paljon jää myös vielä kertomatta, epäilemättä paukkuja on säästetty trilogian seuraavia osia varten.

Kiinnostuneille vinkiksi vielä että kirjaan pohjautuva elokuva saa Suomen ensi-iltansa 9.4.
"En kestä katsoa häntä silmiin. En kestä ajatella huomista valintaseremoniaa.
Valinta on minun. Ihan sama mitä testi sanoo.
Vaatimaton. Uskalias. Terävä.
Divergentti."
Otava, 2014
Sivuja: 361
Alkuteos: Divergent
Suomentanut Outi Järvinen

4 kommenttia:

  1. Tästä ei valitettavasti jäänyt minulle sen kummempia fiiliksiä. Luultavasti en jaksa edes jatko-osiin tarttua. Olisin luullut, että leffa kiinnostaisi minua, kun siinä on Suosikkini Kate Winslet, mutta en vain millään saa itseäni innostumaan:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sonja, Kate Winslet minuakin tuossa leffassa ehkä eniten kiinnostaisi. Tämä oli minusta sellainen helppo kirja, sopiva välipala.

      Poista