keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Lean In: Women, Work and the Will to Lead / Sheryl Sandberg

Sheryl Sandbergin kirja Lean in on kiinnostanut minua jo jonkin aikaa enkä turhia aikaillut huomatessani että Overdriven kokoelmiin oli lisätty kirjasta versio myös MP3-formaatissa ja sain itselleni kiinnostavaa ja ajatuksia herättävää kuunneltavaa työmatkalle.

Sheryl Sandberg on toiminut Facebookin Chief Operating Officerina vuodesta 2008, sitä ennen hän työskenteli Googlen palveluksessa. Kirjan hän päätti kirjoittaa rohkaistakseen naisia heittäytymään rohkeammin työuriensa kimppuun. Kirja pyrkii murtamaan niitä ennakkoasenteita jotka edelleen asustavat niin miesten kuin naistenkin ajatuksissa ja siten vaikuttavat mm. naisten menestymiseen.

Olin odottanut kirjan teemojen olevan kovempia ja päämäärätietoisia mutta yllätyksekseni Sandberg osoittautuikin lämpimäksi ja ymmärtäväiseksi naiseksi, jopa inhimilliseksi ja hauskaksikin. Hän ei epäröi näyttää omia heikkouksiaan ja siinä että joskus huikeankin pätevä ja menestynyt nainen tuntee itsensä epävarmaksi huijariksi, on jotakin hyvin lohdullista. Tässä kohdin on myös kehua Elisa Donovanin pirteää luentaa, pidin kovasti naisen sympaattisesta äänestä.

Amerikkalaiseen tapaan kirja sisältää monia napakoita iskulauseita jotka suureksi osaksi ovat tässä yhteydessä myös toimivia ja ajatuksia kutittelevia. Minun mieleeni jäi erityisesti tämä: "Mitä tekisit jos et pelkäisi?" Mitä kaikkea voisinkaan aikaiseksi jos en antaisi esimerkiksi epäonnistumisen pelon seistä tielläni?! Samainen ajatus muuten innoitti Sandbergin kirjoittamaan Lean inin...

Lean in oli yllättävän mukava lukukokemus, josta toivottavasti oli minulle ihan hyötyäkin, suosittelen kirjaa siis muillekin. Kirja on julkaistu suomeksi nimellä Lean in: naiset ja menestymisen tahto ja sen julkaisemisen jälkeen Sandberg on perustanut myös Lean In orgin. jonka tarkoitus on kannustaa naisia saavuttamaan tavoitteensa.

Books on tape, 2013
Kesto: 6h 27min
Lukija: Elisa Donovan

6 kommenttia:

 1. Minäkin olen lukenut Lean Inin ja tykkäsin. Ja kirjassa oli monta huomiota, joista tajusin, että tosiaan, noin käyttäydyn itse ja en ole ainoa, ja että nyt pitää lopettaa sellainen käyttäytyminen työelämässä. Joten oli kyllä lukemisen väärti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rooibos, myös minä sain muutaman ahaa-elämyksen, mm. siitä pöydän ääressä istumisesta. Hyvä kirja, antoi ajattelemisen aihetta!

   Poista
 2. Vähemmän tulee kieltämättä luettua tällaisia yhteiskunnallisia tietokirjoja, pitäisi kyllä joskus tarttua! Olen aika uusi esimiehen roolissani ja olisi hyvä tutustua esim johonkin johtamisen kiemuroita pohtivaan kirjaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, tämä kirja ei ehkä niinkään keskity johtamiseen kuin yleensä naisen menestymiseen työelämässä. Sandberg käsittelee paljon erilaisia ajatusmalleja ja rohkaisee mm. neuvottelemaan työsopimuksen ehdoista.

   Poista
 3. Moikka, minulla tämä on nyt puolivälissä, ja tykkään kyllä hirveästi :). Lukiessa on tosiaan tullut hirmu monta oivallusta, ja suosittelisin tätä kyllä kaikille vähänkin "urasuuntautuneille" naisille :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tessa, minusta tämä oli yllättävän hyvä, koska Sandberg on myös hauska ja rehellinen tekstissään. Oivalluksiakin tuli, aion mm. opetella "pöydässä istumista", olen nimittäin tehnyt juuri niinkuin kirjan naiset ja säästellyt niitä parempia paikkoja muille.

   Poista