maanantai 10. maaliskuuta 2014

The Invention of Wings / Sue Monk Kidd

Kuvan lähde: http://suemonkkidd.com
The Invention of Wings tuli tietoisuuteeni taannoisella New Yorkin matkallani, kirjaa nimittäin mainostettiin näkyvästi monessa paikassa ja se oli valittu itsensä Oprahin kirjakerhoon. Kiinnostus heräsi ja kirja klikattiin kuunneltavaksi Audiblesta heti kuin se oli mahdollista.

Kirja kertoo kahden naisen, Sarah Grimken ja orjatyttö Handfulin tarinan. 11-vuotispäivänään Charlestonin eliittiin kuuluva Sarah saa äidiltään lahjaksi purppuranväriseen nauhaan kiedotun Handfulin sillä perheessä tapana kun on antaa jokaiselle lapsista oma orja aikuistumisen kynnyksellä. Sarah kokee orjuuden lapsesta saakka vääryydeksi mutta voiko nuori naimaton nainen 1800-luvulla todella vaikuttaa asioihin?

Kyllä voi. The Invention of Wings pohjautuu osittain tositarinaan, sillä Sarah ja hänen sisarensa Angelina olivat ensimmäisiä naispuolisia orjuuden vastustajia ja naisasian edistäjiä. Sarah kirjoitti aiheesta useita teoksia, hänen kirjansa "The Slavery in America As It Is" vaikutti mm. myöhemmin Harriet Beecher Stowen teokseen Setä Tuomon tupa. Kirjan Sarah onkin hämmentävä yhdistelmä ujoa rohkeutta ja hänen kasvutarinansa lämmitti mieltäni.

Kirjan naisista suosikikseni kuitenkin nousi sitkeä Handful, orja ehkä ruumiiltaan mutta sielultaan vapaa. Kirjailijan loppusanojen mukaan Handful oli suurimmaksi osaksi hänen mielikuvituksensa tuotetta, vaikka Sarahin palveluksessa tiedetäänkin olleen saman niminen nuori nainen. Vakavista teemoistaan huolimatta juuri Handfulin tekemiset ja sanomiset hymyilyttivät ja koskettivat eniten ja hänen suustaan löytyvät monet kirjan parhaista tokaisuista. On mielenkiintoista huomata että henkilöistä kuvitteellisempi osoittautui minusta elävämmäksi, kenties todellisesta historian henkilöstä kirjoittaminen sitoi jollain tapaa kirjailijan luovuutta?

Äänikirjan lukijat olivat jälleen kerran mainiot, tosin vei hetken tottua Handfulin aksenttiin. Kertojat vuorottelevat mikä tuntuu toimivalta ratkaisulta, tarina etenee mukavasti ja tuo hyvin esiin naisten tarinoiden eroavaisuudet ja yhtäläisyydet, sillä omalla tavallaan myös etuoikeutettu Sarah on yhteiskunnan asenteiden vanki.  The Invention of Wings oli kiintoisa kokonaisuus kuunneltavaksi ja plussaan annan myös kirjan tärkeistä aiheista. Millainen maailmamme olisikaan ilman Sarahin kaltaisia uskaltajia?!
"To remain silent in the face of evil is itself a form of evil."
Headline Digital, 2014
Kesto: 13h 42min
Lukijana: Jenna Lamia, Adepero Oduye

4 kommenttia:

 1. Minulla on tämä lukulistalla. Vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta kirjalta. Joskus voisi ehkä olla mukava kuunnella kirja (esim. lenkillä), mutta minulta se ei oikein luonnistu, koska pitäisi kökkiä koneella (ei ole mitään muita kuuntelulaitteita) ja siitä ei tule mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, minuun iskivät äänikirjan vasta älykännykän myötä, toimivat juuri lenkkikavereina ja seuranpitäjinä bussissa.

   Kirja oli mielenkiintoinen, varsinkin kun tajusin että Sarah onkin ihan oikea historianhenkilö. Sisukas mimmi, siinä ajassa ja paikassa!

   Poista
 2. Tuo osa Amerikan historiaa on todella kiinnostavaa esim. Toni Morrisonin kirjoissa ja tämä selvästi aika hyvä lisä tähän teemaan. Kiitos hyvästä vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos vinkki kelpaa. Minusta oli kiinnostavaa kuulla myös orjuuden vastustajan näkökulma!

   Poista