lauantai 8. maaliskuuta 2014

Princesses behaving badly: Real Stories from History Without the Fairy-Tale Endings / Linda Rodriguez McRobbie

Juuri sopivasti naistenpäiväksi osui hyppysiini hassuttele tietokirja huonosti käyttäytyvistä prinsessoista. Pinkin söpöstelyn vastapainoksi Rodriguez McRobbie nimittäin marssittaa lukijoidensa eteen joukon vauraita, kauniita naisia, jotka eivät kaihtaneet keinoja. Kirjaan mahtuu naisia, jotka ovat koonneet armeijoita, murhanneet, bailanneet tai olleet muuten erikoisia persoonoita. Ja saadaanpa kirjassa nähdä vähän suomalaisväriäkin kun ylhäinen Alfhild päättääkin hylätä kosijansa ja purjehtia Suomeen ryhtyen merirosvoksi! Go Alfhild!

Kirjan idea on sinällään kiinnostava, esipuheessaan Linda Rodriguez McRobbie nimittäin kertoo kirjoittaneensa teoksen vastapainoksi Disneyn luomalle prinsessatrendille, jossa kaunis ja hyvä prinsessa saa aina prinssinsä ja onnellisen loppunsa. Ajatuksena on siis tuoda esiin ettei tosielämässä ole aina näin, vaan prinsessakin voi olla murhanhimoinen pirulainen. Tai höpsähtänyt seikkailija. Tai omituinen tyyppi. Ihan niinkuin kuka tahansa meistä muistakin.

Kirja siis esittelee joukon huonostikäyttäytyviä naisia ja sen kattaus on laaja niin ajallisesti kuin maantieteellisestikin. Joukossa on poikkeuksellisia naisia niin hyvässä kuin pahassakin (no okei, ehkä painotus on enemmän pahan puolella). Onnelliset loput ovat harvassa, mutta se ei varsinaisesti yllätä. Kirjailija kuitenkin kuljettaa tarinoita eteenpäin mukavan ironisella otteella joten lukiessa ei todellakaan pääse tulemaan tylsää, päinvastoin - tyrskähtelin Rodriguz McRobbien tekstille useaan otteeseen.

Parhaiten mieleeni jäivät tarinat niistä prinsessoista, jotka olivat jo entuudestaan minulle tuttuja, kuten vaikkapa huijari-prinsessa Franziska, joka uskoi olevan suuriruhtinatar Anastasia, tai Ranskan Isabella, jota kutsuttiin myös nimellä "She-Wolf" ja Lucretia Borgia, paavin pikku pahis. Vaikka kirja tietopitoinen onkin, veikkaan kirjailijan kuitenkin painottaneen pahattariensa tarinoissa kirjan kannaltava sopivia osuuksia ja ehkä jättäneen jotakin sanomatta. Esimerkiksi keisarinna Sissin kohdalla keskitytään painotetaan voimakkaasti sitä, kuinka tärkeä oma ulkonäkö oli hänelle, jättäen samalla monia näkökulmia pois. Suosittelen siis muidenkin lähdeteosten käyttämistä tämän kirjan kanssa.
"Once upon a time, there lived a beautiful princess who wasn't afraid to cheat, deceive, seduce, or murder anyone who got in her way..."
Quirk Books, 2013
Sivuja: 303

8 kommenttia:

 1. Olipas mielenkiintoisen oloinen kirja. Täytyy laittaa se lukulistalle. Minua on aina itteäni kiinnostanut kaikki kuninkaalliset jutskat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mira, nämä ovat vähän erilaisia prinsessoja, mukaan mahtuu huijareita, Hitlerin kanssa bailanneita ja murhanhimoisiakin. Ihan hilpeä kannanotto perinteisiin prinsessasatuihin!

   Poista
 2. Kuulostaapa mielenkiintoiselta - minua ovatkin aina vähän ärsyttäneet nuo siloiset neitoprinsessat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paitsi Shrekissä prinsessat ja kuningatarkin olivat loppuvaiheessa tosi cool ;-) Lumikin hyökkäyshuuto on unohtumaton

   Poista
  2. Minna, noissa naisissa ei taida siloja pahemmin olla eikä prinssikään pelasta. Shrekin naiset muuten ovatkin cooleja - minäkin tykkäsin!

   Poista
 3. Hmm, oliko mukana pohdintaa siitä että Lucrezia Borgian huono maine on ilmeisesti suurelta osin liioiteltua tai mahdollisesti kokonaan keksittyä propagandaa Borgia-suvun vihollisten toimesta...(suvussa toki muuten riitti hyvin kyseenalaisesti toiminutta väkeä...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hdcanis, kirjailija taisi lähinnä esittää Lucretian mainettaan parempana ja eräänlaisena selviytyjänä, joka oli edelleenkin arvostettu nainen siinä vaiheessa kuin muista perheenjäsenistä oli jo aika jättänyt.

   Poista
 4. Kuulostaa hauskalt, täytyy panna nimi muistiin!

  VastaaPoista