perjantai 7. maaliskuuta 2014

Le Monde diplomatique: 100 sivua poliittista sarjakuvaa / useita eri tekijöitä

Eräällä kirjastoreissullani alkoi tuntua siltä etten ole aikoihin lukenut sarjakuvia, oli suorastaan sarjakuvanälkä. Hyllystä löytyi Le Monde Diplomatique ja tuumin että voisinkin vähän kokeilla omia rajojani - ehkäpä poliittinen sarjakuva iskisi?! Kiinnostavaa kirjassa oli paitsi ajankohtaisten aiheiden käsittely sarjakuvan keinoin, myös se että kirjassa esitellään 14 eri sarjakuvataiteilijan teoksia.

Kirjan esipuheesta selvisi että kirja on muodostunut Le Monde Diplomatique -lehden uudistuksen myötä. Lehden toimituskunta kun oli saanut sellaista palautetta että vaikka lehdestä pidettiinkin, ei lukijoilla tuntunut olevan enää aikaa lukea sen artikkeleita - moni silmäili enää vain otsikot. Siispä toimitus päätti ennakkoluulottomasti kokeilla uudenlaista, nopeampilukuista formaattia - sarjakuvaa. Mitä luulette, toimisiko kokeilu muissakin lehdissä? Lukisitko vaikkapa sarjis-Hesaria?

Ison piirtäjäjoukon ansioista kansien väliin mahtuu monenlaista sarjakuvaa, osa tarinoista oli minun makuuni ehkä liiankin haastavia, ne mm. käsittelivät henkilöitä tai tapahtumia joita en tuntenut entuudestaan. Muutamat tarinoista olisivatkin saattaneet iskeä paremmin kotoisten henkilöiden ja tapahtumien kautta. Samaistuttavammat tarinat olivat kuitenkin parhaimmillaan ajankohtaisia, järkyttäviä ja ajatuksiaherättäviä, useampaa niistä pohdiskelin pidempäänkin lukemisen jälkeen. Itselleni parhaiten mieleen jäivät Victor Guerreyn ironinen seikkailu lentokentällä (IATA toivottaa sinut tervetulleeksi), Joanna Hellgrenin kuvitettu kertomus avustusjärjestön yrityksestä toimittaa tarvikkeita Gazan palestiinalaisille (Gazan avustuslaivalla) sekä Joe Dogin tarina, jossa pohditaan rasismia pienen lehtiuutisen tapahtumien kautta (Tunnistuskuva).

Le Monde Diplomatique oli mielenkiintoinen kokeilu, ei ehkä napakymppi mutta hyvä mieli kuitenkin jäi. Saattaisin lukea näitä lisääkin!

Le Monde diplomatique, 2012
Sivuja: 100
Alkuteos: Le Monde diplomatique en bande dessinée - 100 pages de bandes dessinées politique
Suomennos Kirsi Kinnunen

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisen kuuloinen sarjakuva. Ja kyllä, sarjis-hesari voisi toimiakin. Itselläkin menee lehden'luku' usein vain otsikoiden silmäilyksi. Tiivis sarjis-formaatti saattaisi napakoittaa uutisia ja tuoda niihin vähän eloa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marika, sarjis-Hesarin kokeilu olisi ainakin mielenkiintoinen. Kun asiaa vähän miettii, aika monesta uutisesta saisi sarjakuvankin.

      Poista