maanantai 24. maaliskuuta 2014

An Idiot Abroad / Karl Pilkington

Olen harmikseni missannut molemmat Suomessa esitetyt Ääliö ulkomailla -kaudet vaikka olinkin kuullut hehkutusta sarjasta kavereiltani - huono tuuri ja liian hitaat liikkeet! Jokunen kuukausi sitten pongasin kuitenkin sarjaan pohjautuvan kirjan ja päätin kokeilla josko saisin siitä helpotusta uteliaisuuteeni ja matkakuumeeseeni. Matkakuumeeni lienee krooninen mutta nyt tekisi kyllä kovasti nähdä tämä tv-sarja sillä aavistelen että se olisi hulvaton.

Ajatus Ääliö ulkomailla -kirjan/sarjan takana on nokkela. Hauskat miehet Ricky Gervais ja Stephen Merchant nimittäin keksivät lähettää tavis-kaverinsa Karl Pilkingtonin ulkomaille tutustumaan uusiin maihin ja kulttuureihin. Karl on matkaajana kokematon, hänen kokemuksensa rajoittuvat muutamaan etelän matkaan. Nyt Karl kokee maailman seitsemän ihmettä, omalla persoonallisella tavallaan.

Ihan alkuun tunnustan että minulla oli omat ennakkoepäilykseni Karlin suhteen, ehkä kirjan nimestä johtuen, mutta yllätyin iloisesti lukiessani. Karl nimittäin osoittautui ihan sympaattiseksi tapaukseksi, joka onnistui pitämään mielensä kohtuullisen avoimena seikkailuissaan siitäkin huolimatta että kotimaassa mukavasti elelevät Ricky ja Stephen järjestivät miehelle melkoisen tukun kokemuksia joista kaikki eivät todellakaan olleet mukavia. Yksi yllätyksistä muuten juuri on tuo sarjan nimi, Karl nimittäin lähti kuvaamaan sarjaa nimeltä Karl Pilkington's Wonders of the World mutta Ricky ja Stephen päätyivät siihen että Ääliö ulkomailla olisi myyvempi nimi. Kyllä minua niin harmitti Karlin puolesta...

Kirjassa matkataan mm. Israeliin, Peruun, Kiinaan ja Brasiliaan, eivätkä Karlin kokemukset luonnollisestikaan rajoitu vain nähtävyyksien katseluun vaan mies tapaa myös paikallisia ja jopa Jeesuksenkin! Ihan unohtumattomia elämyksiä kirja ei tarjonnut mutta myönnän että aika Karlin seurassa kului kyllä mukavasti. Kirjassa oli ehkä hiukan toistoa, luulen televisiosarjan toimineen visuaalisuutensa vuoksi paremmin. Veikkaisin muuten että Ääliö ulkomailla voisi olla hyvää matkalukemista!
(Karlin mietteitä Petran historiallisesta kaupungista.)"As impressive as the entrance was, it was still a cave. Yes, it has good 'kerb appeal' but once I stuck my head inside there really was nothing to it. If you add that to the fact that it was out of the way and you had to climb over 800 steps to get to it. It's fair to say that if it was on Locaction, location, location it wouldn't be on my shortlist."
Canongate,  2010
Sivut: 225
Kaunokirjallinen maailmanvalloitus: Peru

4 kommenttia:

 1. Olen tämän lukenut jokunen aika sitten. Ihan hauskaa sanailua. Näiltä ilmestyi viime vuonna uusi kirjakin samaa sarjaa, mutta minulle tuli tästä kirjasta "ähky". En tiedä jaksaisinko lukea toista kirjaa tällä samalla "teemalla". Tätä sarjaa olen katsonut jonkin verran Youtubesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, minä olen näissä ihan jälkijunassa, sarjankin jaksot ovat jääneet katsomatta - ihan tyypillistä mulle! Myönnän että loppua kohden Karlin seikkailut alkoivat ehkä vähän toistaa itseään, toinen kirja olisi ehkä jo liikaa.

   Poista
 2. Ai näitä kirjoja on kaksi? No ilmankos tuo kirjastosta lainaamani englanninkielisen version alkuteksti kuulosti siltä, että mun ois jo pitänyt olla asioista perillä.

  Ja sarja on mennyt ihan kokonaan ohi! Voisi olla hauska :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, voisin todeta ihan samaa. Siis toinenkin kirja!?

   Pitää ehkä kurkkia Youtubea ja katsoa (kiitos Elegialle vinkistä!) kun kerran kirjankin luin.

   Poista