lauantai 15. lokakuuta 2011

Sister / Rosamund Lupton

Tutustuin Anni m:n suosituksen ansiosta Rosamunde Luptonin kirjoihin. Kiitos kaunis Annille, siitä että toi tämän kirjailijan tietooni - Lupton on ihan minun tyyliseni kirjailija. (Onpas muuten ihanaa, kun löytää jonkun uuden kirjailijan, joka on juuri oikeanlainen. Onnellista!) Pari viikkoa sitten luin Luptonin toisen teoksen, Afterwards, joka julkaistaan ensi vuonna suomeksikin. Nyt voisin sanoa että minusta esikoisteos, Sister, oli oikeastaan melkeinpä parempi.

Luptonin tyyli kirjoittaa on mielenkiintoinen - hän yhdistelee taitavasti lukuromaania ja dekkaria toisiinsa. Kirjoista Sister kallistuu kenties hitusen enemmän dekkarin puolelle, Afterwards pikkuisen enemmän lukuromaanin suuntaan. Ainakin minun mielestäni. Tyylillisesti löydän näistä kirjoista vähän samaa kuin Jodi Picoultinkin teoksista - on koskettavia aiheita, taitavaa inhimillisen tragedian ja ihmisten kuvausta ja yllättäviä käänteitä.

Toisaalta Sister on sisarustarina ja jonkinlainen surukertomuskin. Kuvaus, siitä mitä tapahtuu ja miltä tuntuu kun jollekin rakkaalle tapahtuu jotakin kamalaa. Dekkaripuolella Lupton on melkoinen epeli, hän vihjaa ja johdattelee lukijaa ensin yhteen, sitten toiseen suuntaan, yllätyksellisyys säilyy mukavasti loppuun saakka - siitä minä pidän! Mikään ei voi olla ärsyttävämpää kuin dekkari, jonka loppuratkaisu on arvattavissa ensimmäisen 50 sivun jälkeen (näinkin on joskus päässyt käymään).

Kirjan rakenne on mielenkiintoinen. Päähenkilö, Bee, kertoo tarinaansa katsellen menneisyyteen ja palaa silloin tällöin nykypäivään. Näistä nykypäivän ripauksista lukija saa pieniä, pahaenteisiäkin vihjeitä tulevasta ja tunnelma säilyy tiivinä ja surumielisen painostavana.

Kirjan kannessa tiivistetään juoni napakalla tavalla. "You are missing. I'm coming to find you." Kirjassa nimittäin Amerikkaan muuttanut Bee saa eräänä iltana äidiltään pysäyttävän puhelun - hänen pikkusiskonsa Tess on kadonnut. Huolta lisää se, että Tess on viimeisillään raskaana...Enempää en paljasta, lopun saatte lukea itse...
"You sighed. It was your  'please get off my back' sigh, the sigh of a younger sister to an older one.
- I'm your sister. I have a right to be concerned about you.
- And I'm my baby's mother.
Your response took me back.
- I´ll write to you, Bee.
You hung up."
Sivuja: 358

8 kommenttia:

 1. Oli kiva lukea tästä. Anni.m. on suositellut Luptonia minullekin ja sinun arviosi lisäsi kiinnostustani edelleen.

  VastaaPoista
 2. Katja, Anni kyllä on osunut tämän kohdalla kultasuoneen. Tämä oli ainakin minulle juuri nappiin osuva lukukokemus. Jännitystä ja lukuromaania juuri oikeassa mittasuhteessa.

  VastaaPoista
 3. Minulla Sister odottaa hyllyssä vuoroaan :) Toivon kovasti, että pääsisin lukemaan sen vielä tämän vuoden puolella.

  VastaaPoista
 4. Maija, kiva että kirja löytyy jo sinulta. Odotan mielipidettäsi... :)

  VastaaPoista
 5. Tämä on minullakin tulossa lukuvuoroon pikapuolin, ostin kirjan kesällä Lontoosta. En lukenut arviotasi kuin päällisin puolin, palaan tähän kirjan luettuani... :)

  VastaaPoista
 6. Sara, palataan asiaan lukemisen jälkeen... :)

  VastaaPoista
 7. Pidin tästä paljon! Nyt on ihana odottaa Afterwardsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit. Afterwards onkin sitten äiti-tytär -tarina, sydäntä riipivä sellainen...

   Poista