keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Kleopatra / Stacy Schiff

Joskus, lukiessani historiallisia romaaneja, mietin millaista olisi jos nämä ihmiset eläisivät meidän ajassamme millaiseksi tapahtumien kulku olisi silloin muotoutunut. Tällaisessa ajatusleikissä Kleopatra onkin mielenkiintoinen tapaus. Oppinut ja älykäs kuningatar, joka puhui yhdeksää kieltä, tunsi tieteitä ja taiteita, taitava strategi ja lahjakas puhuja joka osasi kietoa miehet pikkusormensa ympärille siinä missä koota sotajoukonkin. Montaa yhtä merkittävää naishallitsijaa ei maailma tunne, ainoa, joka minulle tulee mieleen, on Englannin Elisabet I. Mielenkiintoista, että tunnetuimmat ja kenties mahtavimmat kuningattaret ovat Neitsytkuningatar ja se toinen, joka tunnettiin suurena viettelijättärenä...

Kleopatran tarina tuskin kaipaa sen kummempia esittelyjä. Stacy Schiff on palkittu historioitsija, joka on puhaltanut Kleopatran tarinan henkiin. Tapahtumissa ei toki sinänsä mitään uutta ole, mutta Schiff on piristänyt tekstiä suurella määrällä pieniä yksityiskohtia ja kirjoitustyylillä, jossa on sekä kunnioitusta kuningatarta kohden että pilkettä silmäkulmassa. Kirja hujahtikin loppuun melkein vahingossa, sen verran kiehtova oli tämän naisen elämä.

Kleopatra oli oman aikansa superjulkkis, se josta juoruttiin ja laskettiin liikkeelle pahansuopiakin juttuja, mm. kuningas Herodes väitti aikoinaan Kleopatran yrittäneen vietellä hänet. Juttu kuitenkin lienee katkeruutta Herodeksen puolelta, Kleopatra oli noihin aikoihin raskaana neljännen lapsensa kanssa. Erikoista on myös se, ettei tästä legendaarisesta naisesta, kuninkaiden kuningattaresta ja nuorimmasta jumalattaresta, ole jäänyt jäljelle minkäänlaista muotokuvaa, ainoastaan kolikoihin lyötettyjen kasvokuvien perusteella tiedämme, minkälainen oli se nenä, jota Asterix-sarjakuvissakin ylistetään...
(Kirjailija analysoi sitä, miksi Caesar ja Kleopatra kiehtoivat toisiaan.)"Sen lisäksi Kleopatra hoiti asioita, joihin yksikään Caesarin tuntema nainen ei ollut koskaan puuttunut. Koko Rooman valtakunnasta tuskin olisi löytynyt naista, joka olisi koonnut armeijan, lainannut laivaston, lyötättänyt kolikoita. Niin hehkuva kuin Kleopatran luonne olikin, hän oli silti ehdottomasti Caesarin veroinen: kylmäpäinen, kirkassilmäinen pragmaatikko - vaikkakin Caesarin toiminta nähtiin strategiana mutta Kleopatran manipulointina. Kumpikin oli selvinnyt sodasta, jolla ei ollut mitään tekemistä asioiden kanssa mutta sitäkin enemmän ihmisten kanssa. He olivat kohdanneet samankaltaisia ongelmia ja ristiriitoja. Caesar ei ollut suosittu roomalaisten aristokraattien keskuudessa. Alexandrian kreikkalaiset eivät rakastaneet Kleopatraa. Heidän valtansa juontui tavallisesta kansasta. Kunnianhimoiset loistavat erityisesti kunnianhimoisten keskellä; Caesar ja Kleopatra kohtasivat niin kuin kaksi satumaisen omaisuuden perijää, elämää suurempina ja äärimmäisen tietoisina lahjoistaan."
Sivuja: 366
Kirjasta lisää: Leena Lumi

8 kommenttia:

 1. No niin, tässähän sitä olisi historiallinen romaani jonka minäkin voisin lukea! Kleopatra on kiinnostava hahmo, mutta tuntuu että minun tietämykseni rajoittuu jonnekin Asterixin tasolle.. :) Kiitos siis vinkistä, pistetään tämä varaukseen kirjastosta!

  VastaaPoista
 2. Linnea, olisikin kiva kuulla mitä pidät kirjasta. Kieltämättä minullekin tuli hetkittäin Asterix mieleen, etenkin se "erittäin sievä nenä"...

  VastaaPoista
 3. tämä kansi erottuu joukosta ja kirjakin kiinnostaa.varmaan joskus tulee tämänkin aika...

  VastaaPoista
 4. Minäkin pidän kannesta, erityisesti värimaailma hivelee silmää. Jostain syystä tänä syksynä tuollainen lämmin keltaoranssai miellyttää ihan erityisen paljon...

  VastaaPoista
 5. Norkku, eikö olekin ärsyttävää, että hänestä ei ole kuvaa! Nyt hänen kasvonsa ovat tulleet Taylorilta.

  Kirja on hyvä!

  VastaaPoista
 6. Leena, se on todellakin ärsyttävää. Mutta ehkä hän on sen tyyppinen hahmo, että se lisää hänen legendaansa. Nyt jokainen voi antaa hänelle itse kuvittelemansa kasvot. Jollain lailla olen iloinen siitä, ettei hän Schiffin mukaan ollut ns. klassinen kaunotar vaan että hänen vetovoimansa perustui karismaan - se kuulostaa oikealta.

  Kirja on hyvä!

  VastaaPoista
 7. Vaellan etsimässä sun Shakespearen sonetteja...

  Siis todellakin, oli kiinnostavaa, että hän ei ollut suuri kaunotar vaan karismaattinen luonne, joka osasi lumota ihmiset puheellaan ja esiintymisellään.

  VastaaPoista
 8. Leena, oikeastaan minusta on hienoa ettei hän ollut klassinen kaunotar. Jotenkin se sopii paremmin kuvaan jonka olen hänestä saanut.

  VastaaPoista