lauantai 22. helmikuuta 2014

Kuntoilu 2.0 / Gretchen Reynolds

Käsi ylös, kenen uudenvuoden lupaus oli aloittaa uusi elämä/pudottaa painoa/kuntoilla enemmän? Ainakin minun! Jouluruokien jälkeisessä äh-housuni-kiristävät-enkä-halua-syödä-enää-yhtään-kohvehtia -fiiliksessä oli aika helppoa innostua Gretchen Reynoldsin kirjan teemoista, luvataanhan kirjan jo kirjan takakannessa että vain 20 minuuttia likuntaa riittää!

Ihan ensimmäinen vaikutelmani Kuntoilu 2.0:sta oli se, että kirjahan on hauska! Ja siinä on on paljon tietoa, sopivan kansantajuisesti selitettynä. Kirjassaan toimittaja Gretchen Reynolds murtaa liikunnassa vallalla olevia ajatuksia mm. harjoitusta edeltävän venyttelyn hyödyllisyydestä. Väitteitään Reynolds tukee useilla eri tieteellisillä tutkimuksilla joiden valossa ajatukset kieltämättä tuntuvat ihan loogisilta, sellaisilta joita tekee mieli ainakin testata käytännössä.

Kirjan punainen lanka taitaa olla se, että jo vähäinenkin liikunta parantaa terveyttäsi ja pidentää elämääsi. (Tämähän ei tosin suoranaisesti ole yllätys vaikka viesti onkin tärkeä.) Kirja kattaa eri osa-alueita, mm. painonpudottamisesta, kestävyysurheiluun, ikääntymiseen ja käsitelläänpä yhdessä luvussa varsin kiintoisasti geenien merkitystä urheilullisuudessa. Kunkin luvun loppuun on koostettu hyödyllisiä vinkkejä aiheeseen liittyen, tiesitkö mm. että maitokaakao on hyvä palautusjuoma rankan lenkin jälkeen? Kirja kannustaa myös liikkumaan välillä omilla äärirajoilla, intervalli-tyyppinen harjoittelu kun näyttäisi tutkimusten mukaan johtavan parhaiten tuloksiin.

Kirja puuttuu myös mediassakin esillä olleeseen kysymykseen istumisen terveellisyydestä. Itse aloitin "seisomatyöskentelyn" viime vuonna kun työpaikan muuton yhteydessä satuin saamaan sähköpöydän. Yllytyshulluina aloitimme siipan kanssa seisomisen ja se osoittautui hyväksi päätökseksi, mm. miehen selkäkivut katosivat. Ihan koko päivää en toki jaksa seistä, mutta esim. puhelinpalaveri sujuu ihan hyvin vaikka samalla hiukan jaloittelisinkin. Oli kiva huomata että Reynoldsin kokemukset olivat samankaltaisia kuin omanikin, ehkä siis aloitin vahingossa jotain mikä hyödyttää terveyttäni!

Sain Kuntoilu 2.0:sta (jonka suomennettu nimi on kyllä mielestäni vähän kuivakan oloinen) lisäintoa liikuntaprojektiini, joten ainakin omalla kohdallani kirja tuntuu toimivan. Luulen että aikanani tulen myös palaamaan sen sivuille lisävinkkien toivossa.

Atena, 2014
Sivuja: 320
Alkuteos: The First 20 minutes: Surprising Science Reveals How We Can Exercise Better, Train Smarter, Live Longer
Suomentanut Antti Immonen
Saatu arvostelukappaleena

6 kommenttia:

 1. Minustakin tämä oli hauska ja oikeasti aika inspiroiva. Olen huono lukemaan elämäntavan "korjausohjeita", mutta tässä tuntui olevan mukana sellainen terve maalaisjärki,jota sitten tutkimustulokset vaan vahvistivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, minusta tämä oli aika kivalla tavalla toteutettu tietokirja, hauskakin. Minulla oli lukiessani laiskuus-kausi päällä ja tämä kyllä herätteli aika mukavasti. Tuollainen vähäkin-on-parempi-kuin-ei-mitään -ajattelu saattaa kannustaa moniakin sohvaperunoita liikkeelle.

   Poista
  2. Juu, minäkin melkein lähdin ulos lenkille, mutta sitten satuin vilkaisemaan keliä ikkunasta...

   Poista
  3. Minna, tiedän mitä tarkoitat. Kumisaappaat ovat tainneet olla parhaat ulkoilukengät viime viikkoina. Olisi kyllä kiva nähdä joskus sitä aurinkoakin!

   Poista
 2. Tämä on tosiaan kiva kuntoilukirja, mielenkiintoinen, vaikka minulle se ei ihan hirveitä tarjonnutkaan. Minä taas olen sellainen, että jos liikkuisin vielä enemmän, ratkeaisin varmaan liitoksistani. =D (Välillä siltä jopa tuntuu, ai, ai, kolottaa, sieltä ja täältä, hih hih.) Urheilija ei tervettä päivää näe jne... Mutta kirja tosiaan tsemppaa mukavasti sellaisia, joille liikkuminen on vähäisempää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, tiedän tunteen. Viime lenkkikausi loppui rasitusvammaan ja saapa nähdä miten tänä vuonna käy. Mutta nyt taas iski into!

   Kirjan annissahan ei sinänsä ollut mitään uutta ja ihmeellistä mutta paketti on kiva ja terveellä maalaisjärjellä koottu.

   Poista