maanantai 5. maaliskuuta 2012

Sivistyksen turha painolasti / Minna Lindgren

Jonkin asteisena listailufriikkinä innostuin kovasti kun löysin Minna Lindgrenin Sivistyksen turhan painolastin kirjaston hyllystä. (Miten se kirjastotäti osaakin aina laittaa niin mahtavia täkyjä tarjolle?!) Mahtava idea - luetaan kokonainen vanha ja huonoksikin haukuttu tietosanakirja läpi!

Kirja on hulvaton! Se rakentuu tietosanakirjan viitteistä joiden kautta Lindgren kertoo tarinaansa. Oheisjuonena Lindgren läpikäy omaa elämäänsä - työtään konttorilla, sitkeää sijoitusrahastomyyjää, matkaa Teneriffalle, lapsuudenmuistojaan. Kirja alkaa leppoisasti mutta kiihtyy loppua kohden hurjaksi kertomukseksi myös tämän päivän työelämästä, jossa konsultit leikkivät laatikkoleikkejä ja ihminen voi huomata olevansa tarpeeton osa organisaatiota.

Kirjan päähenkilönä on siis Minna Lindgren -niminen nainen, jonka elinolosuhteet muistuttavat paljon kirjailija Minna Lindgreniä. Teksti on ihanan ironista ja sen sävyistä käy toki hyvin ilmi se, että teos on osin kuvitteellinen tai ainakin railakkaasti liioitteleva. Silti Minna tuntuu ihan oikealta ihmiseltä mikä tekee tekstistä aitoa ja kiinnostavaa. Melkeinpä kuvaisin häntä Suomen 47-vuotiaaksi Bridget Jonesiksi, jolla tosin ei ole romanssihuolia vaan joka lukee tietosanakirjaa.

Naureskelin sanojen hassuille kirjoitusasuille kuten kälpeälle, säihkimiselle ja avocadolle, joka kuulemma tarkoittaa asianajajaa. Lindgren käyttääkin varsin veijarimaisesti sanakirjan sanoja tekstissään, joka antaa tekstille mukavan erikoisen, joskin hetkittäin vähän vaikealukuisen, säväyksen. Viihdytyksen lisäksi kirja siis luonnollisesti myös sivistää ja toivon että pian osaan itsekin Minnan tapaan käyttää sellaisia sanoja kuin kälpeä tai säihkiminen...
chassé Liukuva tanssiaskel, jolla siirrytään oikealle tai vasemmalle toisen jalan luisuessa nopeasti perässä.
chasee-croisé Joutava säihkiminen
cancan Rivoliikkeinen algerilainen katrillitanssi
"Aivan, Minna-Liisa, en kai häiritse?", mies sanoo. Hänen täytyy olla sosiaaliviranomainen tai kaupustelija. Otan oikealla jalalla liukuvan tanssiaskelen yrittäen siirtyä vasemmalle, mutta vasen jalka luisuu oikealle. Säihkin joutavasti kuin harrastaisin rivoliikkeistä algerialaista katrillitanssia.
Teos, 2011
Sivuja: 341
Kirjasta lisää:  Booking it some more

13 kommenttia:

 1. :D Tämä kuulostaa hulvattomalta! Pakko lisätä lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää ihmeessä, pääset sitten sinäkin säihkimään! (Ja kirja on hulvaton! Tai siis sivistävä...)

   Poista
 2. Haluan välittömästi alkaa harrastaa rivoliikkeistä algerialaista katrillitanssia! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen enemmänkin joutavan säihkimisen kannalla! :D

   Poista
 3. Hauska kuulla tästä kirjasta! Luin tästä aikoinaan Hesarin tylyn arvostelun ja sitten Booksyn paljon hilpeämmän jutun. Kiva että sinäkin tykkäsit, kirja kuulostaa kiinnostavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti oikein käydä katsomassa Hesarin arvostelu, siinä on ehkä lähestytty kirjaa vähän eri näkökulmasta. Tai siis, minä en nyt edes odottanutkaan että olisin oppinut jotain ihan oikeasti... Sen sijaan oli mukavaa seurata kuinka Lindgren hullutteli vanhoilla sanoilla ja sanakirjailijan lapsuksilla ja kävi siinä sivussa läpi omaa kriisiään.

   Poista
 4. Tämä kirjastontäti taas just varasi tämän itselleen eilen!

  Ajattelin seuraavaksi lukupiirin aiheeksi satiiria suomalaisesta työelämästä. Muita kirjoja joita otin mukaan oli Leikaksen Melominen, Siirilän Juoksija, Verrosen Karsintavaihe ja Suden Nostalgia. En ole ihan varma, sopisiko tämä sun mielestä joukkoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä valinta Erja!

   Tässä on kyllä paljon muutakin kuin työelämää, mutta toki niinhän esim. Juoksijassakin on. Joten miksipä ei. Joissain kohdin Lindgren on oikeastaan pelottavankin osuva.

   Poista
  2. Kiva, mä otan tämän mukaan sitten. Ei niiden kirjojen tarvi tosiaan kovin tiukasti olla aiheeseen, mulla on tapana esitellä neljä-viisi kirjaa joissa on jotain samaa. Niistä sitten valitaan mikä luetaan. Nyt tulee vähän supppeat esittelyt ensi kerralla, kun en ole lukenut noista vielä yhtäkään itse, mutta kerronpahan sitten, että miksi HALUAISIN lukea ;)

   Poista
 5. Heiii mikä tämä on :D Mie tahdon ehdottomasti lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tämähän on sivistävä teos tietosanakirjan lukemisesta. Minä ainakin tykkäsin, oli niin mukavasti vinksallaan.

   Poista
 6. Tulen vielä tännekin sanomaan, kivaa että luit tämän ja tykkäsit! Mukavasti vinksallaan kuvaa tätä hyvin... tykkään älyttömästi tällaisesta verbaalinokkeluudesta, mutta harvoin löytyy näin iloista revittelyä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mainio kirja, kiitos vaan vinkistä! Jo nimi on herkullinen ja siitä se meno vaan paranee!

   Poista