keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Still Alice (suom. Edelleen Alice) / Lisa Genova

Olen ollut tietoinen Lisa Genovan Edelleen Alice -kirjasta ja sen saamista kehuista mutta vasta kirjan pohjalta tehty elokuva sai allekirjoittaneen lukemaan. Arastelin kirjaan tarttumista koska pelkäsin aiheen liikuttavan liikaa - tästä syystä saattaa jäädä tuo elokuvakin katsomatta vaikka uskon sen olevan hyvä!

Kirja kertoo 50-vuotiaasta Alicesta, Harvardin yliopiston professorista joka eräänä päivänä alkaa unohdella asioita. Aikanaan lääkäri kertoo Alicelle huonoja uutisia, hän sairastaa Alzheimerin tautia. Vähä vähältä Alice joutuu luopumaan entisestä elämästään ja muistoistaan...

Edelleen Alice oli juuri niin koskettava ja kipeä kirja kuin kuvittelinkin. Genovan teksti tuo hyvin esiin sen kuinka Alice yrittää loppuun saakka peitellä sairauttaan erilaisin niksein ja kuinka nainen vähältä vaipuu syvemmin eristyksiin omaan maailmaansa. Teksti on todentuntuista ja Aliceen kiintyy, siksi lukeminen myös herkistää. Minä kuuntelin kirjailijan lukemaa äänikirjaa fillarilenkeilläni ja on pakko tunnustaa että varsinkin loppua kohden silmät kulmat kostuivat. Onneksi metsässä ei kukaan huomaa...

Kirja antaa kuvan siitä, millaista on vajota oman mielen syvyyksiin, siitä kun kiinnikkeet maailmaan vähitellen katoavat mielestä. Koska tarinaa kerrotaan Alicen kautta, jäävät omaisten tunteet ja kokemukset vähemmälle. Tämä sopii luontevasti kirjan kokonaisuuteen mutta lukijana harmittelen sitä että muutamat mielenkiintoisista teemoista, kuten esimerkiksi geenitestaus Alzheimerin taudin varalta, tulevat käsitellyiksi varsin kevyesti. Haluaisinko itse ylipäätään tietää kantavani geeniä, pystyisinkö elämään tuon tiedon kanssa? Lisa Genova on hienon kirjan joka herätti paljon ajatuksia ja tunteita. Suosittelen!

Highbridge, 2014
Kesto: 7h 47min
Lukija: Lisa Genova

8 kommenttia:

 1. Minäkään en ole välttynyt tästä kirjasta kuulemasta ja nyt on täällä kova hype elokuvankin takia. Silti en ole kirjaan tarttunut, en tiedä miksi. Nyt tuli kuitenkin sellainen olo, että tämä on pakko lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, minusta kyseessä oli hieno kirja ja ihan mielenkiintoinen katsaus siihen millaista ehkä on olla muistisairas.

   Täytyy myös todeta että äänikirjan kanssa pillittäminen voi johtaa noloihin tilanteisiin kun ohikulkijat eivät ehkä kuulokkeista osaa vielä päätellä että meneillään on koskettava hetki kirjassa...

   Poista
 2. Tämä tosiaan on kipeä ja liikuttava kirja, joka herättää paljon ajatuksia. Rankasta teemasta huolimatta kirjasta jäi lohdullinen tunnelma. Silti olisi kiinnostavaa lukea alzheimerista myös omaisten näkökulmasta, sen verran isoja asioita läheisetkin joutuvat tosiaan käsittelemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirri, läheisten tunteet jäävät tässä tosiaan vähemmälle, isoja asioita ja kipua sielläkin. Toisaalta pidän kirjan kannalta oli ehkä hyvä ratkaisu keskittyä vain Aliceen, tautiin sairastuneen näkökulmasta kun harvemmin näitä asioita kuvataan.

   Poista
 3. Minusta tämä on äärimmäisen hieno kirja ja kirjoitettu sillä tavalla, että sairastuneen arvokkuus kuitenkin säilyy. Kotimainen vastine on tositarina Anneli Kannon Pala palalta pois.

  Olen tilaamassa elokuvan Still Alice CDON.COMilta.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena Lumi, hieno kirja tämä oli. Hyvä että Genova on antanut äänen Alzheimer-potilaille.

   Poista
 4. Kiitos suositteluista! Minä ostin tämän jokin aika sitten englanniksi, mutta en ole saanut teosta vielä aloitetuksi. Aihe kyllä kiinnostaa kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnea, hyviä lukuhetkiä sitten sinulle. Kirja on kaunis mutta surullinen.

   Poista