maanantai 8. kesäkuuta 2015

Sotilaiden salaisuudet (Sandhamn #4) / Viveca Sten

Olen tänä vuonna urakoinut läpi Viveca Stenin Sandhamn-kirjoja ja huomasin juuri ilokseni että sarja on saanut jatkoa Sotilaiden salaisuudet -teoksella. Stenin teksti on aiemmin ollut - monien muiden ruotsalaisdekkarien tapaan - sujuvaa ja vetävää, kauniilla maisemilla ja koukuttavalla juonella höystettynä.

Tällä kertaa Thomas selvittää nuoren opiskelijan itsemurhaa.  Nuoren miehen tutkimuksen aihe näyttää liittyneen jotenkin rannikkojääkäreihin ja 1970-luvun Korsöhön.

Stenin kirja tuli ahmaistua yhden pilvisen lauantaipäivän aikana. Teksti oli sujuvaa, vetävää ja helppoa mikä sopi päivän tunnelmiin mukavasti - oivallinen välipalakirja vaikkei mistään tajunnanräjäyttävästä kyse olekaan. Saaristomaisemista nautitaan nyt hieman vähemmän ja oman osuutensa lohkaisevat taas ihmissuhdekuviot, mm. Noran avioeroa puidaan hartaasti. Monista muistakin dekkarisarjoista tutut lapsukset ovat täälläkin läsnä, pankin juristina työskentelevällä Noralla mm. tuntuu olevan kummasti linkkejä mitä erilaisimpiin asioihin olipa kyse sitten vaikkapa yläluokan regatasta tai 1970-luvun rannikkojääkäreistä. Samoin saattaisin ihmetellä kuinka poliisina toimivalle Thomasille paras ystävä on silti aina käytössä tietolähteenä vaikka poliisilla ehkä muitakin konsteja rikosten selvittämiseen olisi.

Sotilaiden salaisuudet ei ollut suosikkini Sandhamn-sarjasta vaikka se ihan mukavaa luettavaa olikin. Pientä miikkaa tälle sarjalle antaisin ennalta-arvattavuudesta, syyllisen arvasin aika aikaisessa vaiheessa ja punainen lankakin oli lukijalle selvä vaikka Thomas asian kanssa kamppailikin. Ei tämäkään minulle suuri ongelma mutta vertaan tätäkin kirjaa sarjan avaukseen, Syvissä vesissä-dekkariin, joka teki vaikutuksen. Saisipa tätä lisää!

WSOY, 2015
Sivuja: 412
Alkuteos: I natt är du död
Suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti