keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Nimeltään Grace / Margaret Atwood

Minulla oli hamassa nuoruudessani innokas Atwood-kausi, jonka aikana useampi kirjailijan teoksista tuli ahmittua. Palasin tänä vuonna Atwoodin pariin Sokean surmaajan kautta ja jäin miettimään miksi olen laiminlyönyt näitä hienoja kirjoja niin pitkään. Siispä päätin uudistaa suhteemme palaamalla ensin vanhojen, kelpo tuttujen pariin, ensimmäiseksi luettavakseni valikoitui Nimeltään Grace, vanha tuttu sekin. Mielikuvani kirjasta ovat hatarat mutta positiiviset - Grace Marksin, tosielämän murhaajattaren elämä taatusti kiinnosti jo tuolloinkin.

Nimeltään Grace rakentuu kahden kertojan varaan, toisaalta äänessä on vankilassa tuomiotaan istuva Grace, toisaalta Simon Jordan, lääkäri joka yrittää haastattelujen kautta kartoittaa ihmismielen saloja ja selvittää oliko Grace mieleltään sairas tehdessään rikoksensa.

Lukiessani vakuutuin jälleen kerran siitä, kuinka hieno kertoja Margaret Atwood onkaan. Etenkin Gracen ääni on uskottava ja tekee vaikutuksen, Atwood piirtää upeasti kuvan nuoresta tytöstä joka on yksin 1800-luvun kovassa maailmassa, yrittäen jotenkin löytää tien turvasatamaan. Gracen tarina pohjautuu osittain tositarinaan ja kirjaan onkin liitetty myös katkelmia käsittääkseni aidon oikeudenkäynnin pöytäkirjoista - yksityiskohta joka nivoutuu hienosti vähäeleisen ja alistuneen Gracen henkilökuvaan. Kiehtova tapa herättää kappale historiaa eloon!

Mielenkiintoinen kirja, koskettavaa ajankuvaa, taitavaa kerrontaa ja murhakin - Nimeltään Grace oli oikein toimiva kokonaisuus. Atwoodin teksti on vahvaa ja ainakin näissä kahdessa hiljattain lukemassani teoksessa myös näkökulmat ovat erilaisia ja kutittelevat mukavasti harmaita aivosolujani, kirjailijan tuotantoon tutustumista pitää siis ehdottomasti jatkaa! Mitä seuraavaksi? Orjattaresi?
"Syy miksi he tahtovat nähdä minut, on että olen maineikas murhaajatar. Niin ainakin on kirjoitettu. Minä hämmästyin kun luin sen ensimmäisen kerran - sanotaanhan sitä että joku on maineikas laulaja tai maineikas runoilijatar tai maineikas spritualisti tai maineikas näyttelijätär, mutta mitä maineikasta on murhaamisessa? Oli miten oli, murhaajatar on raju määritelmä ihmiselle. Sillä sanalla on ominainen tuoksu - tunkkainen ja masentava, niin kuin kuolleilla kukkasilla maljakossa."
Otava, 1997
Sivuja: 646
Alkuteos: Alias Grace
Suomentanut Kristiina Drews

1 kommentti:

  1. Tämän aion joskus lukea. Atwood on huikea.

    Orjattaresi ehdottomasti! Niin vaikuttavia kirjoja harvoin kohtaa.

    VastaaPoista