tiistai 31. heinäkuuta 2012

Viides todistaja / Michael Connelly

Michael Connellyn kirjat ovat yksi salaisista paheistani. Tai en oikeastaan tiedä, miksi tehokkaiden ja toimivien lakimiestarinoiden lukeminen olisi synti. Connellyn kirjat nimittäin toimivat allekirjoittaneen kohdalla kuin häkä. Olen seurannut herran Harry Bosch - ja Terry McCaleb -sarjoja, Mickey Hallerin kohtasin lennolla Hong Kongista Pariisiin.

Niille, joille Mickey ei ole entuudestaan tuttu, kerrottakoon että hän nokkela ja kovapintainen juristi Los Angelesista, joka pyörittää toimistoaan pääosin Lincolninsa takapenkiltä. Mickeyllä on teini-ikäinen tytär ja kaksi ex-vaimoa, toinen työskentelee hänen sihteerinään, toinen yleisenä syyttäjänä. Laman iskiessä Yhdysvaltoihin, alkavat velallisten ulosmittaukset.  Kartuttaakseen tyttönsä opiskelurahastoa myös lama-aikana, alkaa Mickey hoitaa myös näitä juttuja. Leppoisat hommat saavat uuden käänteet, kun Hallerin asiakas, Lisa Trammel, pidätetään pankinjohtajan murhasta.

Kirjan aihepiiri on kiinnostava ajankohtaisuudessaan, voin ihan hyvin kuvitella kodin ulosmittausuhan herättävän voimakkaita tunteita ihmisissä, omaa kotiaan vain on valmis puolustamaan. Connelly tuntuu (minusta) ehkä hiukan irvailevankin amerikkalaiselle järjestelmälle, jossa murhaepäilty tehdessään sopimuksen luovuttaa tälle myös oikeuden tarinan elokuva- yms. oikeuksista. Meikäläisittäin tämä tuntuu hullulta, mutta...

Olen siinä mielessä tylsä tyyppi että lakimiestarinat ovat minusta todella mielenkiintoisia. Kaikki ne pykälät ja kikkailut, valamiehistö, erikoiset tuomarit, intohimoiset loppupuheenvuorot... John Grisham on tehnyt muutaman aivan oivallisen lakitrillerin, mutta viimeisten kirjojen myötä saattaisi vaakani kallistua jopa Connellyn puolelle. Mickey on monitahoinen päähenkilö, nokkela ja kova pelaaja, jossa kuitenkin on tietynlaista pehmeyttä. Ison plussan kirjailija saa siitä, että tälläkään kertaa tarina ei ole ennalta-arvattava vaan Connelly todella pitää lukijan arvailemassa aivan viimeisille sivuille saakka. Ja juuri niin minä haluan trillerini nauttia!
"Alun perin heidät oli huijattu uskomaan amerikkalaiseen unelmaan omasta kodista, kun heidät oli houkuteltu ottamaan lainaa jonka ottajiksi heitä ei olisi edes pitänyt kelpuuttaa.  Ja sitten heistä oli tullut toistamiseen uhreja, kun kupla oli puhjennut ja häikäilemättömät luotottajat olivat jyränneet heidät alleen sitä seuranneessa kiivaassa ulosmittausaallossa. Useimmat näistä kerran niin ylpeistä talonomistajista olivat täysin vailla mahdollisuuksia Kalifornian virtaviivaistettuja ulosmittaussäädöksiä vastaan. Pankit eivät tarvinneet edes tuomarin hyväksyntää viedessään ihmiseltä kodin. Suuret talousgurut olivat sitä mieltä että näin piti ollakin. Prosessi ei saanut pysähtyä. Mitä pikemmin kriisi saavuttaisi aallonpohjan, sitä nopeammin päästäisiin uuteen nousuun."
PS. Mickey Hallerin seikkailuja on saatu hiljattain seurata valkokankaallakin kun sarjan ensimmäinen osa Lincoln Lawyer päätyi valkokankaalle, pääosassaan Matthew McConaghey.

Gummerus, 2012
Sivuja: 554
Alkuteos: The Fifth Witness
Saatu arvostelukappaleena

2 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Tämä teki minuunkin erittäin hyvän vaikutuksen! Pakko etsiä muutkin Haller-kirjat jostain... :-)

    VastaaPoista