lauantai 20. huhtikuuta 2013

Blogiajan TOP 10

Amman lukuhetket haastoi minut miettimään bloggausaikani parhaita kirjoja. Siinä riittikin pähkinää kerrakseen, sillä olen onnekseni saanut lukea monia ihania kirjoja - kuinka siis valita ne parhaat? Amma kertoi hänen listansa kirjojen liikuttaneen hänet kyyneliin, siispä yritin pitää saman mielessä valitessani kymppiäni. Otin myös vapauden laajentaa haastetta koskemaan sarjakuvia, koska mieleeni nousi heti muutama teos, jotka koskettivat, inspiroivat tai muuten vain pistivät pääni pyörälle.

Cyril Pedrosa: Kolme varjoa
- En kai vain voi hehkuttaa tätä kyllin. Kolahti, etenkin kirjan viimeiset sivut olivat ajatuksiltaan ihan itkettävän kauniit.

Kyung-sook Shin: Please look after mother
- Tätä hehkutin vuonna 2011. Kirjassa muistisairas äiti katoaa ja se sai ajattelemaan vanhenevien läheisten huomioimista arjen kiireistä huolimatta.

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja
- Mielensäpahoittaja oli yksi ensimmäisistä postauksista mutta edelleenkin se on mielessäni yhtä koskettava.

Brian Fies: Mom's cancer
- Kirjan nimi sanookin jo kaiken olennnaisen. Hieno ja koskettava tarina sairastumisesta.

Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen
- Hieno kirja, joka on listalla myös siksi, että Atticus Finch tuo minulle auttamatta mieleen ukkini. 

Toni Morrison: Minun kansani, minun rakkaani
- Arvoin pitkään kahden lukemani Tonin Morrisonin kirjan välillä. Vaikka A Mercystä pidinkin enemmän, muistan kuitenkin minkälaisen tunteen Minun kansani, minun rakkaani minuun jätti.
 
Joyce Carol Oates: Blondi
- Oates on tarjonnut minulle monet vaikuttavat lukuhetket, mutta suosikkini hänen kirjoistaan on edelleenkin Marilyn Monroesta kertova Blondi.

Amy Tan: Ilon ja onnen tarinat
- Minun listallani on ihan pakko olla mukana Amy Tania. Blogiaikojen alussa luin ikisuosikkini Ilon ja onnen tarinat uudelleen, joka ilokseni oli yhtä ihana kuin silloin ennenkin.

Hilary Mantel: Bring up the bodies (suom. Syytettyjen sali)
- Hilary Mantelin kirjat ovat tarjonneet tälle Tudor-höperölle hurjasti hienoja lukuhetkiä.

Haruki Murakami: Mistä puhun kun puhun juoksemisesta
- Tässä liikunnallisessa kirjassaan Murakami tavoittaa jotain ihan olennaista juoksemisesta. Pakko lukea aina keväisin!

Koska TOP10-listoja on mukava lukea, haastan mukaan
Mari A:n,
Linnean,
Suketuksen,
Irenen
ja Maijan
jakamaan parhaat kirjansa!

26 kommenttia:

 1. Sinusta tuleekin usein mieleeni jaettu rakkautemme Amy Tania kohtaan. :)

  Oatesilta olen lukenut toistaiseksi kaksi kirjaa ja ollut vaikuttunut, mutta niillä ei vielä minun listani kärkisijoja hätyyteltäisi. En tosin ole lukenut tuota Blondia, joka lienee monien suurin Oates-suosikki.

  Lukulistallani (ja jo hyllyssäni) ovat Please Look after Mother (jonka ostin sinun suosituksestasi), Kuin surmaisi satakielen sekä monta Morrisonia (olen lukenut vain Jazzin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Tan on kyllä yksi minun Tärkeistä kirjailijoistani. Ja Ilon ja Onnen tarinat oli jo lukioaikoina SE kirja. :D

   Blondin luin toista vuotta sitten, mutta muistan vieläkin sen ahdistuksen kun Marilyn vääjäämättä kulki kohti kohtaloaan.

   Olisikin kiva kuulla mitä pidät Please look after Motherista!

   Poista
 2. Murakami. <3 Ja Blondi on upea kirja ja minustakin ehdottomasti Oatesin paras.

  VastaaPoista
 3. Olen lukenut listaltasi vain klassikon Kuin surmaisi satakielen, mutta sen olenkin lukenut monta kertaa. Tan, Murakami, Oates ja Morrison ovat tietysti tuttuja kirjailijoita, mutta juuri noita mainitsemiasi kirjoja en ole heiltä lukenut. Minun kansani, minun rakkaani odottaa hyllyssä ja nyt odotukset sitä kohtaan vain nousivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuin surmaisi satakielen taitaa olla niitä kirjoja joiden ääreen moni palaa useammankin kerran. Siinä on jotakin hienoa!

   Minun kansani, minun rakkaani jätti minuun melkein pökerryttävän tunteen, jostain syystä se vain vaikutti voimakkaasti.

   Poista
 4. Oih, mulla on tuo Kolme varjoa odottamassa. Ajattelin jo siihen aikoinaan kirjakaupassa törmätessäni että kirja on ihan sen oloinen että sen on pakko olla hieno! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on!! Minä lainasin ensin kirjastosta, mutta ostin sen myöhemmin itselleni.

   Poista
 5. Kiitos haasteesta! Blogini on vielä nuori, vain 1-vee, mutta kyllä minä silti listan saan aikaiseksi. =D

  Oates ja Murakami ovat minulle tuoreita tuttavuuksia, mutta en ole näitä listasi kirjoja lukenut. Kuin surmaisi satakielen on sellainen ikuisuus tavoite; olen monesti ajatellut lukevani sen, mutta aina se on jäänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, odotan mielenkiinnolla listaasi. Onkohan siellä Stephen Kingiä? ;-)

   Poista
 6. Kiinnostava lista, jolla on monta hienoa kirjaa! Morrisonin kirja olisi noussut ehdottomasti listalleni, muta olen lukenut sen aikaa enne blogia. Kuin surmaisi satakielen puolestaan odottaa hyllyssä edelleen tarttumistaan. Oates on mielestäni yksi taitavimmista amerikkalaisista nykykirjailijoista. Minä valitsin hieman itsellenikin yllätyksenä uusimman hänen kirjansa listalle. Kirja rikkoo rakenteellisesti rajoja ja Oatesin kertojaratkaisut tekevät siitä sellaisen, että mitä enemmän aikaa kuluu, sitä vahvemmaksi kirja osoittautuu. Oma listani putkahtaa huomiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin mietin Sisareni, Rakkaani -kirjaa mutta Blondi vei silti voiton. Oatesin tuorein, Daddy Love, on muuten sekin lukemisen arvoinen, joskin aika raskas kirja.

   Täytyypä käydä kurkistamassa listaasi huomenna!

   Poista
 7. Kiitos mainiosta haasteesta! Ja hieno lista tai siis kiinnostava, sillä en ole lukenut siltä kuin yhden kirjan eli Mielensäpahoittajan. Moni noista on kyllä lukulistalla ja Satakieli pitäisi lukea lukudiplomia varten mahdollisimman pian. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppas hyvä! Myönnän että listani on vähän "omapäinen", hain kirjoja jotka ovat nostattaneet sen palan kurkkuun tai jotenkin muuten saanut aikaan voimakkaan reaktion. Osa kirjoista on sellaisia, joiden lukemisesta on jo aikaa mutta muistan vieläkin miltä minusta tuntui lukiessani.

   Poista
 8. Mielensäpahoittaja ja Mom's Cancer olivat minullekin mieleenpainuvia lukukokemuksia. Minun kansani, minun rakkaani odottelee TBR-listallani. Täytyypä lukea se heti kun ehdin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, hienoa että sinäkin luit Mom's cancerin. Se oli niin koskettava!

   Poista
 9. Kiitos haasteesta! Koppi otettu. Minun kansani, minun rakkaani on hieno, hieno kirja tosiaankin. Minäkin olen lukenut sen blogiaikana, mutten koskaan osannut kirjoittaa siitä. Syytettyjen sali on pian-luettavat-listalla (joka ei lyhene koskaan). Susipalatsi pääsee omalle TOP10-listalleni, joten oletettavasti viihdyn myös Syytettyjen salissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olisikin ahdistavaa jos pian luettavat -pino hupenisi?! Syytettyjen sali oli minusta hieno, kuten Susipalatsikin. Luulen että tulet tykkäämään siitä...

   Poista
 10. Hienot kirjat, osan olen lukenut, osa tuntemattomia, mutta lukulistallani. Ja niin ihanaa, että Please Look after Mother on listallasi!

  Otan haasteen vastaan ja alan miettiä, tosi paha kyllä rajata kymppiin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan kun luin Please look after motheria ja aina välillä selitin miehelle kirjan tapahtumia. Raukka taisi itsekin koukkuuntua kirjaan koska tuli jossain vaiheessa kysymään löytyikö se äiti sitten lopulta.

   Kymppiin rajaaminen on kyllä häijyä, mutta yllättävän hyvin jotkut kirjat vain nousevat sieltä muistin uumenista esiin.

   Poista
 11. Mahtava lista. Morrison on suosikkini!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morrison on hieno kirjailija, saanut Nobelinsa kyllä aivan ansiosta!

   Poista
 12. Jännittävä lista! Minulta on lukematta Oatesilta sekä Blondi että Putous.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, luulen että Blondi voisi olla sinun juttusi.

   Poista
 13. Kiinnostava lista! En ole vieläkään ehtinyt tuota Oatesin Blondia lukea, vaikka Oates on viime vuosien aikana noussutkin yhdeksi suosikkikirjailijakseni. Minun kansani, minun rakkaani luin jokin aika sitten ja pidin siitä niin paljon, että tilasin heti jonkin toisenkin Morrisonin kirjan itselleni (en nyt vain jaksa muistaa, minkä). Amy Tanin Ilon ja onnen tarinatkin odottelee kirjahyllyssäni lukijaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna Elina, sinulla onkin paljon lukuherkkua sitten odottamassa! Ihanaa!

   Poista