lauantai 26. marraskuuta 2011

Raamatullinen vuosi / A. J. Jacobs

Tähän kirjaan törmäsin kirjamessuilla Nemon standillä. Idea kirjan takana oli siinä määrin hullu - ja mielenkiintoinen, että kirja jäi kummittelemaan mieleeni. Kirjastosta se onneksi löytyi, jopa ilman jonotteluja. Raamatullinen vuosi on dokumentti erään miehen uskonnollisesta kokeesta, A.J. nimittäin päättää elää vuoden yrittäen noudattaa Raamatun kaikkia käskyjä niin kirjaimellisesti kuin vain mahdollista. Huikea idea, jo pieni Kymmenen käskyn muisteleminen tuo mieleeni monta kimuranttia ja mielikuvitusta kutkuttavaa tilannetta.

Jacobs on New Yorkissa asuva kirjailija, jonka perheeseen kirjan aloittamishetkellä kuuluvat Julie-vaimo ja pieni Jasper-poika. Toki minua kiinnostaa kuulla se, millaista on elää vuosi vaikkapa leikkaamatta partaansa tai käyttämättä vaatteita joissa on yhdistetty villaa ja pellavaa. (New Yorkissa onneksi toimii testaajia, jotka tutkivat ovatko vaatteesi epäpuhtaita.) Yhtä lailla minua kuitenkin kiinnostaa seurata taustajoukkojen arkea, sitä millaista on kun miehesi elää vuoden tavallisen kansalaisen näkövinkkelistä oudosti. Vanha Testamentti mm. määrittelee että kaikki jonka päällä nainen kuukautistilansa aikana istuu tai makaa, muuttuu epäpuhtaaksi. Tämä aiheuttaa mielenkiintoisia tilanteita Jacobsin perheessä...  Entä kuinka kasvatetaan pientä poikaa ilman valkoisien valheiden käyttöä? Ja entäs kurinpito? Annetaanko keppiä vaiko kivitetään?

Jacobsin kirja on hauska ja oikeasti myös lämmin kirja erään miehen matkasta kohti henkisyyttä. Vaikka Raamatun kirjaimellinen noudattaminen tarjoaakin hauskoja uuden ja vanhan kulttuurin yhteentörmäyksiä ja kurkistuksia amerikkalaiseen uskonnollisuuteen monissa, värikkäissä muodoissaan, on se minusta myös tavallaan kasvutarina. Pidän siitä että Jacobs vaikuttaa haluavansa aidosti tutustua juutalaiseen uskoon ja yrittää löytää uskonnon merkityksen itselleen, ei siis vain pelleile sandaaleissa vuotta saadakseen aikaan kirjan ja sille lukijoita. Hän oivaltaa vuotensa aikana asioita mm. kiitollisuudesta ja vanhempien kunnioittamisesta sekä puutteenalaisten auttamisesta. Ihan hienoja asioita, joiden muistaminen tekisi hyvää minullekin.
"Kiittäkää kaikesta. - 1. kirje Tessalonikalaisille 5:18 263. päivä. Huomaan olevani muuttumassa ääri-ihmiseksi -ainakin joillain elämänalueilla. Kuten pakkomielteessäni olla kiitollinen. En osaa lopettaa.
Juuri nyt painan hissin nappulaa ja olen kiitollinen, että se saapuu nopeasti.
Astun hissiin ja olen kiitollinen, ettei hissin hihna katkennut ja antanut minun pudota alas.
Ajan viidenteen kerrokseen ja olen kiitollinen, ettei minun tarvinnut pysähtyä kolmannessa tai neljännessä kerroksessa.
Astun ulos ja olen kiitollinen, että Julie jätti oven lukitsematta, ettei minun tarvitse kaivaa esiin King Kong -avaimenperääni.
Astun sisään ja olen kiitollinen, että Jasper on kotona ja että hän on terve ja ahmii ananaslohkoja.
Ja niin edelleen ja niin edelleen. Mutisen itsekseni 'Kiitos... kiitos... kiitos'.
Tämä on outo tapa elää, mutta samalla myös hieno ja väkevä. En koskaan ennen ole ollut näin tietoinen tuhansista pienistä hyvistä asioista - tuhansista asioista jotka sujuvat hyvin joka päivä."
Sivuja: 448
Satun luettujen minihaasteet - kustantamot: Nemo
Kaunokirjallinen maailmanvalloitus: Israel
Kirjasta lisää: Kirjailijan kotisivut

9 kommenttia:

 1. Minä pidin tästä tosi paljon! Tämä oli helppolukuinen, mutta silti kirjaan mahtuu paljon asiaa ja ajateltavaa. Pidin erityisesti juuri siitä, että Jacobs kertoo paljon "testivuodestaan" käytännöntasolla, miten haastavia jotkut päivittäiset tilanteet voivat olla, mikäli sitä Raamattua haluaa kirjaimellisesti noudattaa.

  Toisaalta myös Jacobsin valmistautuminen tähän kokeiluun oli perusteellista ja teki vaikutuksen. Tuskin itse olisin edes huomannut ajatella lukevani Raamatun eri käännösversioita, että saisin mahdollisimman alkuperäisen kuvan sanavalinnoista jne.

  VastaaPoista
 2. Kuulostaapa todella mielenkiintoiselta, ja lopun sitaatti on kerrassaan hurmaava. Minä kysyin heti mieheltä haluaisiko hän lukea tämän, koska tällaiset pohdinnat yleensä kiinnostavat. Vastauksena tuli keittiöstä kaikuva joo, eli varataan tämä nyt meillekin kirjastosta. :)

  VastaaPoista
 3. Maija, minustakin oli hienoa huomata ettei Jacobs ole ollut vain tekemässä hassun hauskaa Raamattu-kirjaa, ainakin minulle tuli sellainen olo että hän oli aidosti kiinnostunut asiastaan ja tutkimuksestaan ja se tuntui hienolta.

  Tämä oli aika monitasoinen kirja, erilaisia uskonnollisia ilmiöitä ja ilmentymiä, historiaa ja vanhan ja uuden törmäämistä toisiinsa, perhe-elämää vähän poikkeuksellisissa olosuhteissa... Pidin tosiaan kovasti ja sinun laillasi jäin miettimään joitakin kohtia kirjassa, kuten nyt vaikka lapsen rankaisemista.

  Linnea, tosi kiva kuulla! Hassua miten sitä ilahtuukaan kun joku muukin haluaa lukea kirjan josta itse tykkäsi. :)

  VastaaPoista
 4. Minä pidin tästä myös. Muistaakseni kirjassa mainittiin kyselystä, jonka perusteella ainakin 55% amerikkalaisista oli sitä mieltä, että Raamattu pitäisi lukea kirjaimellisesti. Siihen nähden onkin sitten hauskaa nähdä, mitä edes sen yrittäminen todellisuudessa tarkoittaisi.

  VastaaPoista
 5. Kiva kuulla Jori. Tuosta kirjaimellisuudesta tuli mieleen Raamatun kohta, jossa sanotaan että jos poika lyö isäänsä, voidaan hänet kivittää... Kirjailija taisi tässä kohdin olla huolestunut taaperonsa puolesta :D

  VastaaPoista
 6. Ohoo, en tiennyt että tämä on käännettykin! Näin sen jossain englanniksi ja arvelin että kuulostaa liialliselta hihhulimeiningiltä, että tuskinpa käännetään. Tutkimaan kirjastoon ->

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, käännetty on, minä pongasin tämän kirjamessuilla. Kuvittelin ensin että kirjailija hiukan pelleilisi kokeiluillaan mutta Jacobshan oli ihan avoimin mielin liikenteessä!

   Poista
  2. Heh, sain tämän vasta nyt luettua. Onnistuin tietenkin taas unohtamaan koko asian, enkä olisi varmaan sitä muistanutkaan, jollei kirjaston tyrkkypöydän teemavalikoima olisi osunut silmiin. Tykkäsin!

   Poista
  3. Ne tyrkkyvalikoimat ovat kyllä mahtavia, sieltä on tullut löydettyä vaikka mitä!

   Poista