tiistai 8. helmikuuta 2011

Accidental billionaires: sex, money, betrayal and the founding of Facebook / Ben Mezrich

Huh. Jo pelkkä kirjan nimi on melkoinen litania, kaikki mitä suuressa maailmassa vain myy, on ympätty samaan otsikkoon ja kuitenkin itse kirja on melkoisen ohut, alle 300-sivuinen. Facebookin tarina on oikeasti kiinnostava, siitä on nopeassa ajassa tullut maailman laajuinen ilmiö. Ja tekijöistä äärettömän rikkaita lyhyessä ajassa, alle kolmikymppisinä. Vaikea olisi kuvitella ettei tähän kuvioon mahtuisi vähän draamaakin ja kunnon tarinaa.

Kävin katsomassa kirjaan perustuvan The Social Network -leffan muutama kuukausi sitten ja tykkäsin siitä. Näyttelijäkaarti kuvasi mielestäni melko uskottavan oloisesti opiskelijapoikia, jotka pistivät liikkeelle ilmiön. Uteliaisuudesta päätin lukea sitten myös alkuperäisteoksen, koska useinhan elokuvissa on vähemmän tietoa kuin kirjassa, kohtauksia on muuteltu jne. Ei tällä kertaa, elokuva on melko uskollinen kirjalle, joskin se sisältää enemmän tietoa kuin itse kirja, mistä oikeastaan vähän yllätyin. Kirjan kertojina toimivat vuoronperään Eduardo, Sean, Winkelvossit (mahtava nimi muuten!), Mark Zuckerberg on kyllä asioiden keskiössä, mutta jää kovin kaukaiseksi, melkein kuin vain luonnokseksi. Ehkä yrityksenä onkin jättää Mark hieman salaperäiseksi? Tässäkin kohdin elokuva on parempi kuin kirja, Jesse Eisenbergin Zuckerberg oli loistava!

Harvoin pääsen sanomaan näin: elokuva oli parempi kuin kirja. Tässä kohdin oli niin. Mezrichin teos on sinällään mielenkiintoinen, mutta kovin heppoinen. Elokuvaan sen sijaan on käsikirjoitettu enemmän yksityiskohtia, Eduardon, Markin ja Seanin kolmiodraamaa on pohjustettu pidempään ja perusteellisemmin. Winkelvossit vaateineen ovat saaneet enemmän tilaa hekin elokuvan puolella. Kirja keskittyy pitkälti siihen kuinka Markin ystävät seuraavat Facebookin syntyä ja kasvua, elokuva tuo enemmän esiin lakipuolta, vaateita ja ristiriitoja kaiken taustalla. Ja mitä seksi kirjan otsikossa tekee, sitä en tiedä.

Mutta. Tarina on kiinnostava ja näinä aikoina hitusen yleissivistäväkin. Kirja on kevyt luettava, mukavan joutuisasti kirjoitettu. Mikään maailman kirjallisuuden kulmakivi se ei ole, mutta ainakin työmatkat kuluivat rattoisasti sen parissa.Mutta silti, jos tarina kiinnostaa, katsokaa elokuva. Kerrankin näin päin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti