sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Madame de Pompadour : äly, kauneus, valta / Herman Lindqvist

Jeanne Poisson syntyi tavalliseksi porvaristytöksi mutta jo lapsena ennustaja povasi hänen nousevan korkealla. Kukaan ei tosin olisi tuolloin uskonut että kaunis tyttönen jonain päivänä johtaisi kuninkaan rinnalla koko maata. Jeannen vartuttua alkoi lähipiiri kuitenkin oivaltaa että hänestä saattaisi olla jopa kuninkaan rakastajattareksi - yksi korkea-arvoisimpia ammatteja joihin nainen saattoi noina aikoina yltää. Jeanne tulisi kuitenkin osoittamaan olevansa muutakin kuin suloinen nuori nainen, hänen pyrkimyksiinsä kuului mm. Ranskan valtion talouden tervehdyttäminen ja rauhan saattaminen valtakuntaan.

Lindqvistin kirja tarjoaa mielenkiintoisen ja asiantuntevan kurkistuksen Ranskan kuninkaan hoviin, joka saa hetkittäin lukijansa tuntemaan itsensä Liisaksi Ihmemaassa. Tai mitä sanotte kuninkaasta joka naamiaisissa pukeutuu marjakuuseksi? Loisteliaasta palatsista, jonka asukkaat heittävät tarpeensa ulos ikkunasta pihalle?

Madame de Pompadourin maailmassa tanssivat samaan aikaan yhdessä sekä rappio. En voinut olla miettimättä millaista olisi ollut elää moisten kieroilujen ja juonittelujen maailmassa. Jeannella lienee ollut hyvä pää harteillaan ja luotettavat tukijoukot, sillä häntäkin kohtaan tehtiin lukuisia murhayrityksiä. Hovi tuntuu olleen myös paikka, jossa mikään ei oikeasti ole sitä miltä näyttää ja jossa heikkoutta ei kannata paljastaa.

Ludvig XV:n huvitellessa nuorempien naisten kanssa, Jeanne näyttää aikuisempana keskittyneen itsensä kehittämiseen ja valtion asioiden hoitamiseen. Olikin yllättävää oppia että kaunis rakastajatar, joka kuvissa näyttää pelkältä herttaiselta tyttöseltä, olikin itseasiassa varsin älykäs ja pystyvä nainen, jota tuon ajan diplomaatit luonnehtivat käytännössä Ranskan pääministeriksi.

Lindqvistin teksti on eloisaa ja kiinnostavaa sekä ajatuksiakin herättävää. Kirja ei koostu pelkästään Jeannen elämäntarinasta, sillä samalla kirjailija kuvaa myös Ranskan sisä- ja ulkopoliittista tilannetta ja olosuhteita, jotka lopulta johtaisivat vallankumoukseen. Poliittista historiaa kuitenkin piristetään pienillä ja kiintoisilla yksityiskohdilla hovielämästä tai vaikkapa vakoojista. Minua jäi erityisesti kiinnostamaan Charles d´Eon de Beaumont, diplomaatti, jonka Ludvig lähetti oli mm. vakoillut keisarinna Elisabetiä - naiseksi pukeutuneena.
"Hän ei voinut hyvin, mutta silti hänen täytyi päivästä toiseen esiintyä niin kauniina kuin mahdollista, inspiroivana ja luovana. Hänen täytyi osallistua kuninkaan viralliseen ohjelmaan ja matkustaa linnasta toiseen, ja samalla harjoitella näytelmiä sekä esiintyä niissä iltaisin. Joka hetki hänen täytyi olla valppaana juonien ja petosten varalta, sillä vihollinen oli läsnä koko ajan. Mutta koskaan hän ei saanut näyttää epäilyksiään, surujaan tai väsymystään."
WSOY, 2011
Sivuja: 351
Alkuteos: Madame de Pompadour
Suomentanut Päivi Kivelä

4 kommenttia:

  1. Minä luin Madame de Pompadouristä kertovan kirjan joskus yläasteella tai lukiossa, oli hurjan kiinnostava, olen muutenkin aina rakastanut historiaa. Minulle jäi mieleen, että Jeannella oli tapana sanoa miehelleen jo ennen kuninkaan tapaamista, että hän olisi aina tälle uskollinen, paitsi jos kyseessä olisi kuningas, jolle hänen täytyisi olla uskollisempi kuninkaalle. Ja kuinkas sitten kävikään.

    Muuten kirjan lukemisesta on jo niin monta (kymmentä...) vuotta, etten muista yhtään kirjailijan nimeä, mutta tämä oli vissiin ihan uusi kirja, eikä siitä vanhasta tehty pokkari? Se minun lukemani oli kirjoitettu 80-luvulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2010, eli ilmeisesti kyse on eri teoksesta.

      Minusta oli todella mielenkiintoista ajatella että de Pompadour oli käytännössä Ranskan pääministeri vuosien ajan - ei siis todellakaan pelkästään kaunis tyttönen!

      Poista
  2. Kuulostaapa todella mielenkiintoiselta! Ranska tietysti kiinnostaa jo lähtökohtaisesti ja sitten jos vielä viskataan mukaan fiksu nainen ja aitoja hovijuonitteluja niin täältä tullaan. Kiitos Norkku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juonitteluja ja kaiken maailman outouksia kyllä tuosta kirjasta löytyy. Jeanne osoittautui oikeasti mielenkiintoiseksi henkilöksi, suosittelen tutustumista.

      Poista