Työpäiväkirjat vahvistavat saamaani kuvaa moniulotteisesta ja uteliaasta nerosta. Mies, joka samanaikaisesti luonnostelee pronssista ratsastajapatsasta, tutkii silmän toimintaa ja kirjoittaa ylös mietteitään luonnon ilmiöistä. Yksityiskohdista kiinnostunut mies, joka luonnostelee myös maalauksen naisen kampauksen takaapäin, vaikkei kampauksen taka-osa kuvassa näykään.
Kuten edellisen kappaleen listasta näkyykin, Leonardo oli todellinen moniosaaja. Lukiessani minulle piirtyi lahjakkaasta miehestä, joka oli kurinalainen työssään ja lähestyi taidettaan tieteen kautta. Hän uskoi että harjoitteluun ja opiskeluun. Leonardon mukaan "Luonnossa ei esiinny seuraamusta ilman syytä. Jos ymmärrät syyn, et tarvitse havaintoihin perustuvaa kokemusta" eli tutkimalla luontoa, sen muotoja ja mittasuhteita, saattoi tulla paremmaksi taiteilijaksi. Tiede ja taide tavallaan siis kulkevat käsi kädessä.
Kirja sisältää artikkeleiden lisäksi kuvia Leonardon luonnoksista, itse nautin erityisesti naisen käsistä tehdystä luonnoksesta. Sisältääpä se jopa mainoksen luontoisen kirjeen ruhtinaalle, kaupitellen sotavälineistöä ja keveitä liikuteltavia siltoja.Voisin kuvitella kirjan innostavan monia, taitelijoita, matemaatikkoja, lääketieteestä kiinnostuneita, historian ystäviä tai muuten vain uteliaita...
(Leonardo oli myös runoilija...)
"Kuvittele kadut
illan tullessa.
Miesten ja naisten kasvot
sadesäällä,
kuinka paljon kauneutta ja lempeyttä
niissä näkeekään."
Minäkin lainasin tämän kirjastosta ja selailin läpi. Todella vaikuttava kokoelma muistiinpanoja!
VastaaPoistaJossakin aikakauslehdessä oli jokin aika sitten juttua ylivilkkaista (ADD ja ADHD) aikuisista ja jossain sivulauseessa mainittiin myös Einstein. Tarkkaavaisuushäiriö selittäisikin osittain sen, että Einsteinillä oli monta rautaa tulessa kaiken aikaa ja että niin moni työ jäi kesken.
Itse olen suuri Leonardo da vinci fani ja on tullut tämäkin kirja joskus ostettua! Kokonaan en ole ikinä lukenut, mutta sieltä täältä. Itsekin pidän kuvista ja erityisesti luonnoksista. :)
VastaaPoistaMaija, tarkkaavaisuushäiriö voisi kyllä selittää Leonardon laajoja kiinnostuksen kohteita. Se mikä muistiinpanoissa pisti silmään, oli Leonardon lahjakkuus niin monella alueella. Kateeksi käy!
VastaaPoistaKirjahiiri, minäkin rakastin noita luonnoksia. Herkkiä!
Kirjahiiri