Työskentelen IT-alalla eikä koodauskaan ole aivan vierasta ja siksi olen seurannut uteliaisuudella keskustelua jossa lapsilla halutaan opettaa koodaustaitoja. Ensimmäinen reaktioni oli negatiivinen - eikö lasten olisi parempi hankkia toisenlaisia taitoja ja olla vaikka ulkona leikkimässä, mutta aloin muistella ensimmäistä tietokonettani (Commodore 16, joka silloin oli mielestäni maailman hienoin juttu ja ensimmäistä haparoivaa ohjelmaani jonka tuolla koneella kirjoitin). Eihän se maailma siihen kaatunutkaan ja aikaa pihaleikeillekin jäi. Jossain vaiheessa ymmärsin myös nykypäivän natiaisten elävän aika erilaisessa maailmassa kuin minäkin joten kenties koodauksen opetuksellakin on oma paikkansa. Asiaan piti perehtyä lisää, siksipä lukulistalleni putkahti Linda Liukkaan kehuttu koodisatukirja, Hello Ruby!
Linda Liukkaan tie kirjailijaksi alkoi vuonna 2009 kun hän opetteli koodaamaan ja pienen punatukkaisen tytön, Rubyn, hahmo ilmestyi hänen mielikuvitukseensa. Projekti sai konkreettisen muotonsa helmikuussa 2014 jolloin Liukas aloitti Kickstarter-projektin jonka myötä Hello Ruby saivat muotonsa. Hello Rubyn syntyprosessi on varsin mielenkiintoinen, siitäkin löytyy lisää tietoa niille osoitteessa helloruby.com , samaisella saitilla on myös lisätehtäviä ja ladattavaa kivaa Rubyn maailmasta innostuneille pikkukoodareille.
Ja sitten itse kirjaan. Se koostuu sadusta, jossa pieni Ruby-niminen tyttö saa isältään tehtäväksi selvittää viiden piilotetun aarteen kätköpaikan ja tehtävä-osiosta, jossa on erilaisia oppimistehtäviä. Tehtävissä ei opetella varsinaisesti koodaamaan vaan enemmänkin käsittelemään erilaisia loogisia rakenteita, kuten toistoja tai ehto-lauseita. Tämä osio onkin mielestäni ehdottomasti kirjan hauskin (vaikkei sadussa toki mitään vikaa olekaan!) ja Liukkaan laatimat tehtävät vaikuttavat mielestäni toimivilta. Uskoisin että ne maittavat lapsille vähintäänkin yhtä hyvin kuin minullekin. Sympaattinen kokonaisuus, jolle toivoisin jatkoa.
Otava, 2015
Sivuja: 112
Alkuteos: Hello Ruby, Adventures in coding
Suomentanut Kirsikka Myllyrinne
Tämä on ollut meillä eskarilaisen kanssa luvussa, tehtäväosioon tutustuminen on vielä kesken. Koodaus ja kirjan aihepiiri ei ole ollenkaan meikäläisen juttu, mutta minusta on hyvä, että tällainen kirja on ja toivon, että omat lapset kiinnostaisivat aiheesta. Tablettien ja mobiilipelien maailmassa ohjelmointitaito on entistä harvinaisempi lapsilla ja nuorilla, näin uskon. Onneksi myös varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmat ovat ottamassa asian huomioon.
VastaaPoistaAmma, minusta tehtäväosio oli hauskinta koko kirjassa ja uskon että se voi olla sitä myös lapsista. Hyötyäkin siitä varmasti tulevaisuudessa on, maailmamme on kuitenkin nykyisin niin sähköinen.
PoistaMitä luulet, auttaako tämä kirja aikuista tajuamaan jotain koodaamisen perusteista? :D
VastaaPoistaLuulen, että tämä kiinnostaisi ainakin vanhinta lasta, joten täytyy laittaa kirjastosta varaukseen.
Maija, tässä ei sinällään opeteta suoranaista koodin kirjoittamista vaan enemmänkin logiikka joka kyllä on sitten koodin luomisen peruste. Ohjelmointikielet tulevat ja menevät mutta nämä tässäkin kirjassa opetetut perusperiaatteet (ehtorakenteet, toistot) pysyvät. Eli ei tämä aikuisenkaan luettavana hukkaan mene vaikka pikkuisen lisäopintoja vielä tarvitaankin.
PoistaKoitin kirjastoreissulla kaupata tätä eka- ja tokaluokkalaisille tytöilleni, mutta eivät innostuneet :(
VastaaPoistaKoira helvetistä, eihän tämä välttämättä ole ihan jokaisen juttu. Koodaaminen voi kuulostaa tylsältä. :)
PoistaEn tiedä, onko minussa jokin vika, mutta mietin koko ajan, että satu kaiken takana olisi voinut olla yhtenäisempi ja kiinnostavampi...
VastaaPoista