lauantai 1. helmikuuta 2014

Meltdown / Ben Elton

Meltdown tuntui oivalta valinnalta erään väsyneen ja hektisen työpäivän jälkeen, sillä tiesin Ben Eltonin hauskaksi mieheksi ja kaipasin naurua tammikuun pimeyteen. Kirjan nimi, Meltdown, tuntui väsyneelle lukijalle erittäin sopivalta valinnalta, aika lopussa olin nimittäin itsekin.

Meltdownin päähenkilö on Jimmy Corby, yksi pörssin kultanäppisistä rahantekijöistä. Jimmyllä on seitsemän miljoonan punnan talo omalla hissillä, vaimo, kolme kultamussukkaa sekä ystäviä, jotka hekin tekevät rahaa. Sitten talouden tuulet kääntyvät ja Jimmyn rakennusprojekti jää kesken.Velat karttuvat ja pian miljoonatalossa lasketaan sitä, onko vaippoihin enää rahaa.

Meltdown on ajankuva takavuosien talousromahduksesta, oikeastaan omalla vinkeällä tavallaan aika osuvakin. Ben Elton kirjoittaa samassa hengessä kuin Karo Hämäläinenkin, pilke silmäkulmassa tyypeistä, jotka taviksesta ovat aika rasittavia tyyppejä kaikessä överiydessään. Kirjassa vuorottelevat jaksot menneistä, rikkaista vuosista sekä nykyhetki, jossa Jimmy painiskelee rahallisen painajaisensa kanssa. Tunsin vuoroin oloni ärtyneeksi besserwisseriksi("Hitto vieköön, tuo vielä kostautuu!") ja pehmoksi ("On se Jimmy sittenkin kunnon mies!").

Kirja ei ollut varsinainen napakymppi vaikka Eltonin teksti sinällään ihan hauskaa olikin, se suuri ahaa-elämys jäi vain puuttumaan tekstistä. En oikein löytänyt omaa suosikkiani henkilökaartista, joka - kai ihan tarkoituksella - oli melkoisen snobbailevaa ja koppavaa porukkaa, mikä ehkä osaltaan vaikutti siihen etten jaksanut elää tarinassa niin vahvasti mukana. Meltdown toimi kuitenkin mukavana välipalana väsyneelle ja plussaa vannoutuneelle Downton Abbey-fanille oli kuitenkin se, että lukijana oli itse Granthamin jaarli, Hugh Bonneville!

Random House Audiobooks, 2009
Kesto 4h 18min
Lukija Hugh Bonneville

2 kommenttia:

  1. Johtuukohan se Eltonin tuotteliaisuudesta vai mistä, kun välillä hän kirjoittaa täysin timanttisen terävästi ja välillä raivostuttavan turhasti? Karo Hämäläinen vertaus on mainio, en tullut ajatelleeksi, kun Hämäläiseen tutustuin viime kesänä, mutta kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HeidiBee, tuotteliaisuus voi hyvin olla syynä sillä minäkin olen lukenut häneltä niin hittejä kuin hutejakin. Meltdown on ehkä jostain noiden kahden väliltä, koska kirjan kanssa oli ihan hauskaakin. Ainakin tämä kirja liippaisi Hämäläisen aiheidenkin läheltä, finanssikriisiähän on hänenkin teoksissaan käsitelty.

      Poista