sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Yön kirkas tähti: 99 viimeistä kirjettä / John Keats

Keatsin kirjekokoelman kansi on varmaankin kaunein pitkiin aikoihin! Yön kirkas tähti on sen näköinen kirja, jota tekee mieli katsella ja ottaa käteen...
"Sairaus on pitkä kuja, mutta näen sinut sen päässä ja kiiruhdan askeltani niin hyvin kuin taidan."
John Keats oli viimeinen romantiikan ajan suurista runoilijoista. Vuonna 1818 nuori runoilija tapaa Fanny Brawnen ja he ystävystyvät. Vähitellen ystävyys syvenee rakkaudeksi, jopa kihlaukseksikin, mutta samalla sairasteleva Keats tietää ettei hän runoillaan voi ansaita sellaisia tuloja, joilla hän saisi Fannyn vaimokseen. Toiveikkaana he odottavat onnensa kääntymistä, mutta valitettavasti John Keatsin ja Fanny Brawnen tarinalla ei ole onnellista loppua. Keats, joka sairasti tuberkuloosia, kuoli Roomassa 1821, vain 25-vuotiaana.
"Siitä lähtien kun näin sinut, olen ponnistellut 'järkeilläkseni rakkauteni järkeä vastaan'. Enää en voi - en kestäisi sitä tuskaa. Rakkauteni on itsekäs. En voi hengittää ilman sinua."
Keats kirjoittaa kauniisti, intohimoisesti ja epätoivoisesti Fannylleen ja kirjeet piirtävätkin kuvan parista, joiden rakkaus lopulta kilpistyy Keatsin pitkittyneeseen sairauteen. Kirjan vaikuttavin anti ovatkin Keatsin kirjeet hänen Fanny Brawnelle, kirjeet ovatkin eräitä tunnetuimmista julkaistuista rakkauskirjeistä, eivätkä suinkaan syyttä.Hetkittäin kirjeiden sävy on miltei pakkomielteinen, tämä tosin on ymmärrettävää kun ajattelee Keatsin tuolloin jo olleen vakavasti sairas nuori mies joka oli kuukausia sidottuna sänkyynsä, katsellen naapuritalossa asuvaa Fannya ikkunasta, tämän mennessä kaupungille, juhliin, eläessä normaalia terveen ihmisen elämää.

Muissa kirjeissään Keats jakelee veljellisiä neuvoja sisaruksilleen, juoruilee juhlista ja näytelmistä, pohtii omaa kirjailijantyötään ja sen rahallista puolta. Näissä arkisemmissa kirjeissä kielenkäyttö hymyilytti hetkittäin ja se teki runoilijasta jollain lailla inhimillisen, sellaisen, joka on ollut nuori, hullutellut, ollut tylsistynyt... Kirja kuvaa kiehtovasti myös oman aikansa elämää, sosiaalisia suhteita ja taiteilijaelämän vaikeutta.
"Olet aina uusi. Viimeisin suudelmasi on aina ollut kaikkein suloisin, viimeisin hymysi kirkkain, viimeisin eleesi sulokkain. Kun kuljit eilen ikkunani ohitse kotiin, täytyin ihailusta, oli kuin olisin nähnyt sinut ensimmäistä kertaa. Lausuit kerran puoliksi nuristen, että rakastan vain kauneuttasi. Enkö muka näe sydäntä, joka on saanut syntymälahjakseen siivet, mutta tyytyy vankeuteen minun tähteni? Pelottavinkaan tulevaisuudennäkymä ei ole saanut sinua väistymään rinnaltani."
Teos, 2010
Sivuja: 281
Kirjasta lisää: Naakku ja kirjat, Insinöörin kirjahylly

10 kommenttia:

 1. Minä ostin tämän kirjan alesta nyt pari viikkoa sitten ja olen jo ennakkoon päättänyt rakastavani sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut siis hyvästä hankinnasta!! Kirja on niin kaunis, sekä kansien että sisällön perusteella.

   Poista
 2. Kansi on kieltämättä todella kaunis, eikä sisällössäkään ilmeisesti ole mitään vikaa. ;) Voisin vakavasti harkita, sillä vanhoissa kirjeissä on jotain, mikä kiehtoo ja herkistää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä Keatsin kirjeet Fannylle ovat kai aika tunnettujakin rakkauskirjeitä ja niistä näkee hyvin myös suhteen kehityksen. Alkuun Keats juttelee paljon niitä näitä, sitten kirjeet muuttuvat intohimoisemmiksi, lopulta epätoivoisemmiksi.

   Poista
 3. Haluaisin myös lukea tämän kirjan ja ottaisin sen mielelläni myös hyllyyni. Kirjeet ovat minunkin sydäntäni lähellä ja sen lisäksi pidin elokuvasta, joka oli tehty näiden Keatsin kirjeiden perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole nähnyt taas elokuvaa mutta kirjeiden perusteella voisin kuvitella sen kiehtovaksi. Ja surulliseksi...

   Poista
 4. Ostin tämän kirjan viime kesänä, mutta se on hautautunut kirjastonkirjojen ym. jalkoihin. Kiitos muistutuksesta ja arviosta; selvästikin kirja on yhtä ihana kuin kaunis kansi antaa olettaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onnittelut sinnekin hyvästä ostoksesta! Minä pongasin omani kirjastosta, eihän tuon kannen ohi voi kävellä! Mutta haluaisin kyllä tämän omaankin hyllyyni, joten täytyy kai pitää silmät auki kirjakaupassa.

   Poista
 5. Oi! Tämä oli jo kahdesti kädessäni, mutta silloin hinta normaali ja järki voitti. Nyt en enää pysty, sillä sitaatit, jotka olet valinnut vievät minut romanttisen rakkauden syövereihin...Lumoava kansi, lumoava teksti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, tässähän olisi sitten ystävänpäivälahjavinkkiä... Sopivan romanttista tähän vuodenaikaan. :)

   Poista