Sivut

perjantai 20. tammikuuta 2012

The White Queen (suom. Valkoinen kuningatar) / Philippa Gregory

Olen lukenut The White Queenin jo aikana ennen blogia, mutta se tuntui silti oivalta matkakaverilta Lontoon reissulle. Tarkoituksena oli käydä myös Towerin linnassa ja muistelin että osa kirjan tapahtumista sijoittui juuri sinne. Mikäpä olisi parempi tapa päästä tarinaan kiinni kuin käydä tapahtumapaikalla?!

Historiassa Elizabeth Woodville on ollut melko lailla unohduksiin painunut ja epäsuosiossakin oleva kuningatar, jonka elämäntarina kuitenkin vaikuttaa todella kiehtovalta. Tarina alkaa Elizabethin, nuoren lesken ja kahden pienen pojan äidin, hurmatessa nuoden ja komean Yorkin kuninkaan. Ruusujen (tai serkusten) sodan ajat olivat epävakaita ja suuren osan kirjasta Elizabeth sai pelätä rakkaidensa hengen puolesta.

Minusta The White Queen oli ensisijaisesti rakkaustarina, tuhkimotarina oikeastaan. Kiinnittihän kaunis leski Elizabeth itseään nuoremman ja komean Edwardin huomion seistessään tien reunalla kuninkaan ratsastaessa ohi, kirjassa kuvataankin kauniisti ja intohimoisesti parin suhdetta. Toinen Elizabethin suuri rakkaus on hänen perheensä: äiti, isä, sisarukset ja omat lapset, joihin Elizabeth tukeutuu elämänsä vaikeina hetkinä.

 Toisella lukukerralla tosin aloin kiinnittämään enemmän huomiota Elizabethin huonoihin puoliin, ennen kaikkea hänen kunnianhimoonsa, josta hänen tyttärensäkin häntä kirjassa ojentaa. Pelkäsin alunperin että olisi tylsää lukea tämä toiseen kertaa niin pian, kirjan ollessa vielä melko hyvin muistissa, mutta kokemus olikin antoisa. Löysin teoksesta uusiakin puolia ja pieniä koukkuja joita Gregory on, tulevaa silmällä pitäen, kirjaan laittanut, erityisen mielenkiintoinen oli kirjan loppupuolella Elizabethin ja hänen tyttärensä langettama kirous...
Towerin prinssit
Lähde: Wikipedia.com

Kirjassa Gregory käsittelee myös Towerin prinssien mysteeriä. Isänsä kuoltuahan nuori prinssi Edward, kruununperillinen, vangittiin ennen kruunajaisia veljensä kanssa Towerin linnaan eikä poikia sen koommin nähty. Siitä, mitä pojille tapahtui, ei ole tänäkään päivänä tietoa, vain erilaisia teorioita, joista yhden Phillippa Gregory esittää kirjassaan. Aiheesta on kirjoitettu paljon, tunnetuin ja vanhin teos lienee Shakespearen näytelmä Richard III. Prinssien kohtaloa sivutaan myös The Cousins War -sarjan toisessa osassa, The Red Queen.

The White Queen on Gregoryn The Cousins War -sarjan ensimmäinen osa.  Muita sarjassa ilmestyneitä teoksia ovat Margaret Beaufortista kertova The Red Queen sekä The Lady of The Rivers, joka kertoo Elizabeth Woodvillen äidin, Jaquettan tarinan. Lisäksi Gregory on, yhdessä kahden muun historioitsijan kanssa, laatinut näistä kolmesta naisesta myös tietokirjan. Kirjailija on paljastanut sarjassa ilmestyvän kirjan The White Princess, joka kertoo Elizabeth Woodvillen tyttären, prinsessa Elizabethin tarinan, hänen josta oli tuleva Henry VIII:n äiti. Tällä hetkellä kirjailija kuitenkin työstää teosta Nevillen sisaruksista, tytöistä joita serkusten sota heitteli vastakkaisille puolille taistelua.

He is there before me, his big war horse in the stall, his pageboy in the hay loft, and he takes me into his arms without a word. I say nothing too. I am not such a fool as to greet a man with suspicion and complaints, and besides, when he touches me, all I want is his touch, when he kisses me, all I want are his kisses, and all I want to hear are the sweetest words in the world, when he says: 'Bed, Wife'.


Simon & Schuster, 2009
Sivuja: 442
Kirjasta lisää: Luettuja maailmoja, Le masque rouge, Morren maailma

4 kommenttia:

  1. Valkoinen kuningatar on kiinnostanut minua osin juuri Towerin prinssien vuoksi. Luin heistä jo lapsena, järkytyin ja kiinnostuin. Kävin Towerissa muutamia vuosia sitten ja kaikkein voimakkaimpana sielläkin koin juuri prinssien tarinan.

    Aloittelin Gregoryn kirjaa ennen joulua, mutta kirjailijan tyyli ei ollut mieleeni ja romaani on edelleen kesken. Ehkä joskus saan luettua sen loppuun. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, prinssien kohtalo kiehtoo minuakin. Kuka, mitä ja missä? Surullista.

      Ei kannata väkisin ryhtyä lukemaan, siitä ei tule itselle kuin paha mieli. :)

      Poista
  2. Tässä kirjassa, niin alkukielisessä kuin käännöksessä olisi niin houkutteleva kansi jo ;) Aihepiiri kiinnostaa kovasti, mutta toistaiseksi en ole vielä hankkinut tätä käsiini..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gregoryllä on kirjoissaan usein aika kauniita kansia, ainakin jos pitää noista puvuista. (Ja minähän pidän.) :)

      Poista