Sivut

torstai 1. tammikuuta 2015

Tilastotuokio - mitä luettiin vuonna 2014

Listanörttinä vuotuisen tilastotuokion julkaiseminen on minulle aina hauska päivä. Tuntuu mukavalta katsoa hetkeksi taaksepäin ja miettiä kuluneen vuoden kohokohtia ja ilonaiheita, uusia juttuja ja opittuja läksyjä.

Vuosi 2014 oli vauhdikas, yksi sen kohokohdista oli New Yorkin matka, eräs pitkäaikaisista haaveistani. Iso omppu oli hämmästyttävän iso ja vilkas ja oikeastaan sellainen kuin olin kuvitellutkin - outoa kyllä. Liekö televisiolla osansa asiassa?

Kesästä muistan parhaiten fillaroinnin. Loukkasin jalkani keväällä ja lenkkeily sai jäädä, mutta voi sitä iloa kun löysin pyöräilyn uudelleen. Pyöräni on 20 vuotta vanha rämä mutta sillä oli kiva huristella pitkin poikin pellon laitaa äänikirjan soidessa korvissa.

Syksyllä menin metsään ja ihastuin. Olemme käyneet sienessä aiemmin kerran vuodessa mutta vasta nyt sekin kolahti. Melkein yhtä kivaa kuin sienien löytäminen on kuitenkin metsässä samoilu. Ihan eräjorma en kuitenkaan ole, kamerakännykkä on tiukasti taskussa siltä varalta että jotain kivaa kuvattavaa löytyisi, yleensä nimittäin jotain aina löytyy. Metsät ovat parhautta.

Tajusin juuri, ettei tämä listani ole kovinkaan kirjallinen mutta ovat kirjatkin olleet iso osa tätä vuotta: on ollut lukupiiriä, kirjamessuja ja todella monta hyvää lukuhetkeä. Kaamosaamujen kylmää pimeyttä yksinäisellä bussipysäkillä jossa vain äänikirja lohduttaa, fillarilenkkejä iltaruskossa, sohvan nurkkaan käperymistä kirjakaverin kanssa kun tuuli rämistää kattopeltejä... Toivottavasti vuosi 2015 tuo mukanaan vähintään yhtä paljon hienoja hetkiä meille kaikille!


Vuosi 2014 tilastojen kautta

Ja sitten itseasiaan eli käppyröiden pariin! (Aiempien vuosien tilastot löydät täältä: 2013, 2012, 2011). Viime vuonna luettiin 220 kirjaa, eli hiukan vähemmän kuin edellisenä vuonna. Mukaan mahtuu tuttuun tapaan kaikenmoista luettavaa, mutta, kuten alla olevista kaavioista näkyykin, on blogini linjattomuudesta silti löydettävissä jonkinlaisia suuntaviivoja.


 Faktaa vai fiktiota

Blogini on vahvasti fiktiopainotteinen, kuten oheinen graafikin näyttää.  Toki faktaakin tulee hiukan luettua, usein erilaisten historiallisten tietokirjojen muodossa. Trendi näyttää pysyvän jokseenkin samanlaisena vuodesta vuoteen, heittoa eri vuosien välillä on vain muutaman prosentin verran.



Kirjan formaatti

Tässäpä prosenttiluku jonka seuraaminen kiinnostaa minua! Olen ollut tietoinen että kuluneena vuonna e-kirjat ja etenkin äänikirjat ovat kasvattaneet suosiotaan lukemisissani (13%) ja nyt näyttääkin siltä että jo kolmannes lukemistani kirjoista on sähköisessä muodossa. Vanha kunnon paperikirja kyllä puolustaa paikkaansa (67%) mutta e-kirja on liikkeellä olevalle todella kätevä kapine.

Tämä tilasto näyttää muuttuneen eniten, vuonna 2013 oli perinteisen kirjan osuus vielä 80% blogin kirjoista, e-kirjan ollessa 12% ja äänikirjan 8. Vuonna 2012 en ollut edes tutustunut äänikirjojen mahtavaan maailmaan ja e-kirjoihin vain 11% verran. E-kirjan ja äänikirjan suosio näyttää siis kasvavan lähes 10 prosentilla vuodessa.



Kotimainen vai ulkomainen?

Olen suuri käännöskirjallisuuden ystävä ja esimerkiksi viehtymykseni Audiblen (englanninkielisiin) äänikirjoihin näkyy myös tässä luvussa. Myös Helmet-kirjastojen mainio Overdrive-kokoelma syö kotimaisen kirjallisuuden prosenttilukuja. (Odotamme innolla kotimaisen äänikirjan todellista tulemista!)

Jakauma kotimaisen ja ulkomaisen kirjallisuuden välillä näyttää olevan jokseenkin muuttumaton, suomalainen kirjallisuus edustaa noin neljännestä blogini postauksista. Luku vaikuttaa pieneltä mutta on syytä muistaa että käytännössä se tarkoittaa että luen  n. 50 kotimaista kirjaa vuodessa.



Lukukieli

Käännöskirjallisuudesta onkin helppo loikata lukukieleen, luen nimittäin kohtuullisen paljon englanniksi ja tästäkin on kiittäminen pitkälti Audiblea ja Overdriveä. Ruotsinkielisen kirjallisuuden lukemisesta olen vuonna 2014 lintsannut, ehkä uusi vuosi tuo muutoksen tullessaan?




Uutuuksia vai vanhempia kirjoja

Bloggaajia joskus syytetään siitä, että he lukevat vain uutuuskirjoja - siksipä minullakin on tilastoissani mukana tämä kaavio. Uutuuksia blogin kirjoista on toki 38% mutta mukaan mahtuu kyllä aika paljon kaikkea muutakin.

Vertailun vuoksi kerrottakoon että vuonna 2013 uutuuksien ja vanhempien kirjojen kisassa oli tasapeli. Erilaiset päähänpistot saattavat vaikuttaa tuloksiin: vuonna 2014 mm. luin lapsuuteni tyttökirjoja mukavan pinon verran.


Uusilla urilla vai vanhoilla poluilla?



Tämän hassusti nimetyn graafin on tarkoitus kuvata sitä, olenko tehnyt rohkeasti uusia löytöjä kirjahyllyjen välistä vai jatkanut tuttujen kirjailijoiden ja kirjasarjojen parissa. Vanhat rakkaudet toki saivat vuonna 2014 osansa lukuajasta mutta luonnollisesti suuri osa ajasta tutustuttiin myös uusiin kirjailijoihin. Osasta ehti jo vuoden aikana tulla vanhojakin tuttuja!

Vuonna 2013 tämäkin luku oli tasatilanteessa, uutta ja vanhaa luettiin yhtä paljon.



Kirjailijan sukupuoli

Tästä aiheesta on silloin tällöin keskusteltu blogistaniassa, näyttää nimittäin vahavasti siltä että lukijat ovat taipuvaisia suosimaan oman sukupuolensa kirjailijoiden teoksia. Tänä vuonna minä kuitenkin näytän suosineen hiukan enemmän miesten kirjoittamia teoksia vaikka toki piirakka on melko tasaisesti jaettu. Vuosi 2014 oli siitäkin mielenkiintoinen että se oli ensimmäinen vuosi kun blogissani luettiin enemmn mieskirjailijoiden teoksia.



Mistä minulle

Tämä graafi osaltaan edistää läpinäkyvyyttä blogissani. Arvostelukappaleethan merkitsen postaukseen sekä Arvostelukappale-tägillä että ihan erikseen tekstillä. Ihan täysin en ole korruptoitunut tänäkään vuonna, arvostelukappaleita oli 9% kaikista lukemistani kirjoista. Omia ostoksia taas esimerkiksi 13%. Suurin sponsorini on edelleen rakas kirjastolaitoksemme 75% massiivisella osuudellaan, lämmin kiitos sinne! Mukaan mahtuu myös muutama syntymäpäivälahjaksi saatu tai kaverilta lainattu kirja sekä jokunen ilmainen e-kirjaklassikko.

Verrattuna edellisvuoden kaavioon on kirjaston osuus pysynyt jokseenkin samana, arvostelukappaleiden osuus on edellisvuodesta hiukan laskenut.

13 kommenttia:

  1. olipa kivasti ja kuvainnollisesti esitetty asia. Tuntuu kovin samalta kuin oma lukemiseni, mutta luen aika tasan kotimaista ja käännöskirjallisuutta, tänä vuonna ekaa kertaa käännöskirjallisuus alkaa viedä voiton.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Mari! Minulla varmasti e-kirjaan hurahtaminen vaikuttaa osaltaan asiaan, esimerkiksi Audiblen äänikirjat ovat ihan mahtavia!

      Poista
  2. Minä olen haasteiden yhteydessä tarkastellut miten sitä kautta tutustuu uusiin kirjailijoihin, mutta oikeastaan saman voisi tehdä vuosikatsauksessakin, niin kuin sinä näyt tehneen. Lukemisen suola on, että jatkuvasti löytyy uutta ja mielenkiintoista luettavaa uusiltakin kirjailijoilta. Oman pikaisen laskun mukaan minulla oli tänä vuonna 53% kirjailijoista uusia tuttavuuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raija, minusta se, miten kirjan "löytää" on mielenkiintoista. Olen itse aikamoinen haihattelija, mutta vanhojen tuttujen luku on lohdullinen.

      Poista
  3. Luitpa taas hurjasti. Minulla on tuo kirjailijoiden sukupuolijakauma kallistunut vahvasti naisten hyväksi. En asiaa ennen blogia mitenkään huomioinut ja olen ollut hieman ihmeissäni. Saa nähdä, miten tänä vuonna käy.

    Hyvää ja kirjaisaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annami, minulla luku näyttää olevan useimmiten suurinpiirtein tasoissa, riippuu paljon vuodesta. 2014 oli miesten vuoro, ja tutustuinkin monen loistavan mieskirjailijan tuotantoon.

      Poista
  4. Hurja tuo sinun kokonaismääräsi. Minusta tuntuu, että olen vuonna 2014 lukenut vähän muun elämän kustannuksellakin ja silti pääsin "vain" 142 kirjaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna, äänikirjat työmatkalla ja lenkillä auttavat jo tosi paljon!

      Poista
  5. Tosi kivat tilastot olet väsännyt! Itselläni vuosi 2014 oli lukumielessä kaikkien muiden elämän- ja elämäntapamuutosten takia erittäin huono ainakin määrällisesti ja laadullisestikin vain kohtalainen. Nyt kun kaikki tuntuu asettuneen jossain mielessä uomiinsa, osaan palata taas bloginkin pariin. Lupaukseni vuodelle 2015 on kuitenkin lukea vain sellaisia kirjoja, joista oletan saavani jotain jo ennen kirjan avaamista. Käytännössä taidan siis jumasti karsia kaikki vähän tylsän ja höttöisen olon jättävät nuortenkirjat ja luultavasti kasan dekkareita. Tämän syksyn parhaat lukuvibat tulivat nimittäin jostain syystä vähän enemmän faktapohjaisesta kirjallisuudesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tessa, ehdottomasti kannattaa lukea sitä mikä tuntuu itselle parhaalta. Ja jos kicksit saa tietokirjoista niin sitä parempi, lukiessaan voi samalla oppia uuttakin. Minä luulen että menen tänäkin vuonna sinne minne tuuli vie, haahuilu on ehkä minun juttuni. :)

      Poista
  6. Hieno tilastokoonti! Minullakin suomalaisia kirjoja on tuo neljännes. Suosivatko bloggaajat todella omaa sukupuoltaan olevia kirjailijoita? Minulla oli viime vuonna 57 % mieskirjailijoita ja 43 % naisia ja yleensäkin suhde on ollut tuon suuntainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Margit, olen kuullut sellaistakin väitettävän että naiset lukisivat enemmän naiskirjailijoiden teoksia ja miehet miesten. Jollain tasolla tämä toki käy järkeen ja uskoisin varsinkin genren vaikuttavan asiassa, esim. viihdekirjailijoista varmaankin leijonanosa on naisia. Minulla suhde on ollut melkolailla tasan, monena vuonna naiset ovat varastaneet muutaman prosentin itselleen enemmän mutta viime vuosi oli miesten. Aika tasa-arvoista siis!

      Poista
  7. Mielenkiintoisia tilastoja :). Oli kiva lukea - ja miettiä samalla, miten oma lukeminen mahtaisia sijoittua samanlaisiin raameihin :).

    VastaaPoista