Sivut

maanantai 15. joulukuuta 2014

China Dolls / Lisa See

Kirjablogin kirjoittamisessa on eräs oivallinen tai ehkä hiukan kiusallinen puoli, sen kautta nimittäin oppii huomaamaan mitkä aiheet tai tyylilajit ovat omaa kiinnostusaluetta. Nyt joudun toteamaan että Tudoreiden ohella taidan myös olla jokseenkin fiksaantunut kiinalaisuudesta kertoviin teoksiin. Ihmeelliset ovat ihmisen aivot, samat varpaat kirpistyvät ilosta lukiessaan Henrik VIII:n vaimoista tai Chop Suey Circuitista! Lisa Seen uutuus, China Dolls, päätyi siis kuunnetavaksi pitkälti outojen pakkomielteiden takia. Koittakaa kestää...

China Dolls sijoittuu 1930-1940-lukujen San Franciskoon ja keskityy kuvaamaan tuon ajan nuorten amerikankiinalaisnaisten elämää. Tarinan kertojina vuorottelevat kolme ystävystä, joilla jokaisella on omat salaisuutensa: kotoaan väkivaltaista isäänsä paennut Grace, syntyperäänsä salailevat kovapintainen Ruby ja hillitty ja perinteisiin tukeutuva Helen. Sattuma tutustuttaa naiset toisiinsa heidän hakiessaan tanssijan työtä kaupungin uudesta ja kuumasta yökerhosta, Forbidden Citystä. Luvassa on siis glamouria, suuria tunteita ja särkyneitä sydämiä sekä tietysti toinen maailmansota.

Luvassa on siis eräänlainen maahanmuuttotarina, sillä vaikka Grace, Ruby ja Helen ovatkin syntyperäisiä amerikkalaisia, ovat he silti perusväestön silmissä "orientaleja", joihin eivät aivan samat oikeudet ja mahdollisuudet eivät ylety, minulle esimerkiksi tuli yllätyksenä se, että valkoisten ja aasialaisten avioliitot eivät olleet sallittuja 1940-luvulla. Suvaitsevuus tuntuu sitten edistyvän, tosin hitaasti mutta silti varmasti.

China Dolls sisälsi monia minua miellyttäviä elementtejä: aikakausi, yökerhomaailman kimallus ja jännitys, pienet historian palaset ja ihmiskohtalot mutta näistä huolimatta kirja ei noussut suosikikseni Lisa Seen tuotannosta. Syynä taisi olla se, etten oikein jaksanut aina uskoa naisten ystävyyteen, joka tuntui hetkittäin olevan aika heppoista. Kirjassa on muuten mukana Suomi-väriäkin: Gracea nimittäin kiusaavat koulussa suomalaistaustaiset siirtolaistytöt, jotka mm. juhlivat pikkujoulua ja syövät Janssonin kiusausta.

Bolinda Publishing, 2014
Kesto: 15h 13min
Lukija: Jodi Long

4 kommenttia:

  1. Tuo on muuten jännä juttu tosiaan, että sitä on viime vuosina huomannut hyvin selkeästi omat kiinnostuksen kohteensa ja lukumieltymyksensä. Itse esimerkiksi huomaan jakavani loppumattoman mielenkiinnon Lähi-Itää koskevaan kirjallisuuteen. Juuri nytkin luin Lähi-Itään sijoittuvan romaanin (Jakarandapuun lapset).

    Aloitin muuten juuri kirjan Kiinalainen kehtolaulu, kirjoittajana Jamie Ford. Olisiko siinä seuraava kiina-aiheinen kirja lukulistallesi? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenni, kiitos kirjavinkistä. Jotenkin sitä helposti vain jumittuu tiettyihin aiheisiin huomaamattaan - onneksi on blogi joka lahjomatta näyttää totuuden. :)

      Poista
  2. Ohos, Lisalta on siis tullut uusi rompsku! Tämähän pitää ottaa lukulistalle, sillä se vaikuttaa kiinnostavalta. Pitäisi tosin ensin lukea se jatko-osa Changhai Girlsille. Hankin sen pika pikaa CG:n luettuani, koska tarinahan jäi tavallaan kesken. Mutta sitten unohdin kirjan hyllyyn, hupsista.

    Minua kiinnostaa kaikenlaiset kulttuuriset kirjat olkoon sitten kyseessä maahanmuutto, siirtolaisuus tai vain erilainen kulttuuri suhteessa siihen omaan tuttuun. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elegia, näin ne lukulistat juuri jumittuvat. Minullakin roikkuu hyllyssä jokunenkin kirja odottamassa lukemista, kai joskus vielä lakkaan ahnehtimasta lisää ennenkuin entiset on luettu. Tai sitten en.

      Minulla on jotain ihan selkeitä kiinnostuskulttuureita ja sitten niitä joihin en oikein pääse kiinni, Ranska on yksi tällainen. Sen pitäisi kiinnostaa mutta ei...

      Poista