Sivut

lauantai 22. maaliskuuta 2014

Talvi-iltain tarinoita 2 / Zacharias Topelius

Päätin viime vuonna tutustua satusetä Topeliukseen Talvi-iltain tarinoiden muodossa. Ensimmäinen kirja sekä
haukotutti että ihastutti, teoksen sisältämistä kahdesta teoksesta toinen ei oikein ollut kestänyt aikaa mutta se toinen, romanttinen kummitusjuttu, taas oli vallan hurmaava. Tästä rohkaistuneena päätin jatkaa seuraavankin kirjan kimppuun - ties millaisia helmiä se sisältäisi?!

Talvi-iltain tarinoita 2 sisälsi kertomukset Vinsentti Aallonhalkoja, Aulangon pastorinvaali ja Mirabeau-täti. Visentti Aallonhalkoja on vie lukijansa kesäiseen Helsinkiin, jossa nuorista ylioppilaista muodostuva ryhmä ilakoi. Nyt he ovat nuoria ja huolettomia, mutta pian kaikki muuttuu. Tarina oli sinällään herttainen ja pidin kovasti vanhan Helsingin kuvauksesta, mutta loppua kohden kokonaisuus hiukan lässähti. (Anteeksi Topelius, olen kasvanut Disneyn parissa ja siksi tottunut onnellisempiin loppuihin.)

Sen sijaan Aulangon pastorinvaali osoittautui tylsästä nimestä huolimattaan melkoisen kiinnostavaksi kertomuksen, jossa satusetä revittelee oikein kunnolla; tarinasta löytyy kummitustarinan elkeitä, sosiaalista kritiikkiä, rikostarinan hippusia ja toki uskontoakin. Enpä olisi koskaan koukuttuvani tarinaan joka kertoo pastorinvaaleista mutta kas vaan, niin pääsi nyt käymään. Aulangon pastorinvaalin päähenkilö on nuori maisteri Erland Stjernkors, joka saapuu Aulangolle sijaistamaan edesmennyttä pastoria. Meno kylässä on vauhdikas, pontikankeittobisnekset kukoistavat ja maisteri saa vastaansa sekä politikointia että kaikenlaisia outoa, mm. edesmenneen pastorin lapsien olemassaolo hämmentää ja taitaapa pappilassa kummitellakin! Tarina toki on hitusen mustavalkoinen ja vanhentunut, mutta kokonaisuutena jopa jännittäväkin.

Kirjan viimeinen kertomus, Mirabeau-täti, toi mieleeni L.M. Montgomeryn kirjat. Kirjan kertoja on nuori, sievä ja varakas Augusta-neiti, joka kirjeessään ystävälleen Constancelle kertoo perheen viimeisimmästä seikkailusta iäkkään Mirabeau-tädin luona. Tarina on hauska hupailu, jossa on hippunen romantiikkaakin ja olisin itseasiassa voinut kuvitella sen syntyneen ennemmin Vihervaaran Annan kynästä kuin Topeliuksen. Olenkin vaikuttunut kirjailijan monipuolisuudesta, hän näyttää kirjoittavan vaivattomasti melkein mistä vain!

Kokoelmana Talvi-iltain tarinat tuntuvat olevan hieman epätasaisia, tarinoista toiset eivät ole kestäneet ajan kulua mutta mukana on suoranaisia helmiäkin. Ihan salakavalasti alan myös pikkuisen fanittaa kirjailijaa, luulen että loputkin Talvi-iltain tarinoista on luettava. Niitä tosin ei harmikseni löydy Elisa Kirjan ilmaisista klassikoista mutta ainahan on kirjasto!
"Me emme ajaneet, me ikäänkuin tanssimme äsken sataneella lumella. Sano, Constance, onko mitään riemuisampaa luomakunnassa kuin luisua eteenpäin mieli iloisena silkinpehmeillä, kimaltelevilla lumimatoilla kepeässä reessä nopealla hevosella viehättävän seudun halki odottavien omaisten luo? "
Ilmestyi ensimmäisen kerran WSOY:n kustantamana v.1910.
Sivuja: 340
Suomentanut ilmari Jäämaa ja Aatto S.

4 kommenttia:

  1. Eikös Topelius kirjoittanut ruotsiksi? Auttaisikohan, jos näistä tekisi uuden suomennoksen?
    Topelius kiinnostaa mnua kirjailijana ja näihin talvi-iltain tarinoihin viitataan muistaakseni Anni Swanin Ulla ja Mark -teoksessa (?). Itse en ole vielä Topeliusta paljon lukenut, mutta kirjahyllyssäni odottaa muun muassa yksi häneen liittyvä muistelmateos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aino Harjula, minun käsittääkseni nämä on kirjoitettu ruotsiksi ja uusi suomennos varmasti tekisi osalle tarinoista terää, esimerkiksi tuo Mirabeau-täti oli minusta oikein mukavaa luettavaa. Tämä on nyt toinen lukemani osa Talvi-iltain tarinoista ja niteet ovat minusta epätasaisesti koottuja, kertomuksia ei sido toisiinsa muu kuin kirjoittaja ja tasokin heilahtelee, esimerkiksi ykkösosan Kuninkaan hansikas oli melkoista pakkopullaa mutta Linnaisten kartanon vihreä kamari taas oli mainio! Jos talvi-iltain tarinoihin tartut ja esimerkiksi ensimmäinen kertomus ei miellytä, suosittelenkin kokeilemaan ainakin vielä seuraavan tarinan, sillä joukossa on helmiä!

      Poista
  2. Topelius kunnostaa kovasti. Hän on persoonana niin viehättävä, ja todellakin monipuolinen kirjailija. Aivan rupesi hykerryttämään kuvaamasi kummitusjutut, ja jopa se pastorinvaali! :) Kiitos innoittavasta arviosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina, tunnustan etten tiennyt Topeliuksen olevan näin laaja-alainen ja ihan ilahduin. Linnaisten kartanon viheriässä kammarissa kannattaa ainakin "käydä" ja pastorinvaalikin koukutti, nimestään huolimatta.

      Poista