Leena Virtasen tietokirja sukeltaa vuoden 1666 (sattuipas somasti) Ahvenanmaalle, jossa tuhoisa sykli on juuri alkamassa, kun Maria Clasdotter saa kuulla naapuriltaan kadonneen ruislyhteitä. Riihivastaavana toimiva Maria huolestuu korvausvaateista ja kääntyy huolissaan Karin Persdotterin puoleen joka "katsoo" oikean varkaan henkilöllisyyden. Teko vie Karinin kuulusteluihin, kidutettavaksi ja lopulta kuolemaan. Hänet, ja monta muuta jotka heppoisin periaattein nimetään noidiksi.
Leena Virtasen kirja oli mielenkiintoista luettavaa, en ollut aikaisemmin tiennytkään että noitavainot ulottuivat tänne kotimaan kamarallekin. Kirjan kohtalot tuntuvat, tietysti, epäreiluilta ja kurjilta. "Noidat" taisivat hyvin usein olla vihaisia naisia, jotka eivät tavalla tai toisella oikein sopineet muottiin vaan ärsyttivät tai aiheuttivat kateutta läheisissään. Jostain syystä erityisesti yksi kohta rangaistuksessa kosketti minua paljon, noidan talo nimittäin näyttää olleen tapana purkaa ja käyttää polttorovion materiaalina kuin viimeisenä solvauksena kuolemaantuomitulle.
Haluan kiitellä kirjan taittoa, sillä kappaleiden kuvitus ja fontit toivat hienosti menneen ajan tuntua tekstiin. Kirja antoi lukijalleen tuosta historian vaiheesta hyvän kuvan ja auttoi myös ymmärtämään millaista elämä oli 1600-luvun Ahvenanmaalla. Olisin mielelläni kuullut enemmän siitä, mitä vainoissa syytöksiä lausuneet myöhemmin asiasta ajattelivat, mutta ehkei moista tietoa ole jälkipolville asti säilynyt.
Katkelmat kuulustelupöytäkirjoista kuitenkin antavat äänen ja persoonallisuutta syytetyille, ehkä jopa tavallaan hitusen oikeuttakin.
"Mitäpä sitten auttaa, te
näette merkin, minä puhun
pötyä ennemmin kuin annan
kiusata itseäni."
näette merkin, minä puhun
pötyä ennemmin kuin annan
kiusata itseäni."
- Lisbeta
"Minusta sinä olet lukenut nyt
riittävästi piruja. Sinä luet niin
kuin sinua lystää."
- Anna
riittävästi piruja. Sinä luet niin
kuin sinua lystää."
- Anna
Aiheesta kiinnostuneille vinkkaan myös Rosalyn Schantzerin kirjasta Witches: The absolutely true tale about the disaster in Salem. Kirja on nuorille suunnattu mutta yksinkertaisuudessa oikein toimiva paketti ja on mielestäni helppoa englanninkielistä tekstiä. Kirja löytyy mm. Helmetin kokoelmista sähköisenä versiona.
WSOY, 2013
Sivuja: 277
Minuakin hymyilytti kovin tuo 1666. Liekö se osaltaan ollut ruokkimassa vainohysteriaa? Kiinnitin myös huomiota kirjan naisväen yleiseen katkeruuteen. Mielenkiintoinen kirja synkkiin syksyiltoihin minustakin! (Ja tuo Schantzerin kirja täytyy laittaa lukulistalle!)
VastaaPoistaTiina, saattaapa tuo vuosilukukin ollut siellä taustalla pelottamassa. Tai ainakin se on todella mielenkiintoinen sattuma!
PoistaMinulle tuli tästä kirjasta sellainen olo kuin vihaisia, elämäänsä tyytymättömiä tai muuten vain muottiin sopimattomia naisia rangaistiin näin. Salemin meininki tuntuu olleen hieman erilainen kuin Ahvenanmaalla, sillä siellä syytteiden taustalla vaikuttaisi olleen mm. rajakiistoja ja yleistä normeista poikkeamista.
Aion ehdottomasti lukea tämän. Voi liipata liki, että tyttäreni tekee tästä aiheesta vielä gradun...
VastaaPoistaMinä luin lapsena Topeliuksen Välskärin kertomukset, joissa oli Suomen noitavainoista ja miten mm. Turussa testattiin, onko nainen noita vai ei. Vedettiin ison kölin ali ja jos jäi henkiin oli noita ja sitten poltettiin, jos kuoli, ei ollutkaan noita...
Kiva kuulla, että pidit tästä. Olen odottanut kirjalle AIKAA.
Leena, tämä oli kyllä mielenkiintoista luettavaa. Kirja kuvaa hyvin sitä epäluulon, pelon ja vihan aikaa ja voin vain kuvitella millaista on ollut elää noidan leiman kanssa. Eräskin kirjan naisista oli useita vuosia epäiltynä...
PoistaOdotan mielenkiinnolla sinun mietteitäsi!
Tämä kirja kiinnostaa aina vain enemmän, pitäisi varmaan jo varata kirjastosta. Vuosiluku on kyllä osuva 'sattuma'. :)
VastaaPoistaMaija, tämä oli kyllä mainio tietokirja, "noidat" tulivat hienosti eläviksi kirjan sivuilla.
Poista