Sivut

keskiviikko 4. syyskuuta 2013

World War Z: An Oral History of the Zombie War / Max Brooks

Kesäloman loppuminen toi jostain syystä lenkkikirjat taas mieleeni. Vaikka normaalisti tiiliskivistä tykkäänkin,
lenkillä kuuntelen mielummin lyhyitä juttuja, joten kirjan pituus on aika olennainen tekijä valinnassani. Päädyinkin venyttämään rajojani zombie-kirjoihin ihan vain siksi että World War Z sattui löytymään Overdrive-kirjaston hyllystä ja se oli mukavan pituinen lenkkikirjaksi. Myönnetään, valintakriteerini eivät ole erityisen hienostuneet... Toisaalta, kun joskus tekee valintoja hölmöillä kriteereillä, saattaa joskus törmätä yllättäviin ja kivoihinkin juttuihin. Tällä kertaa ilahduin tajutessani että zombie-kirjani osoittautuikin oikein toimivaksi ja sopivalla tavalla karmivaksikin kokonaisuudeksi.

Kirja on itseasiassa raportti maailmansota Z tapahtumista, joita YK:n sodanjälkeisen komission agentti kerää haastatteluin 10 vuotta sodan päättymisen jälkeen. Haastateltavia on useita, ympäri maailmaa ja heidän todistustensa kautta lukijalle alkaa piirtyä kuva siitä, mitä tuolloin tapahtui. Kuinka epidemia alkoi Kiinasta ja levisi pian ympäri maailmaa, kuinka ihmiset ottivat varoitukset vastaan ensin epäluuloisina, kunnes paniikki iski. Ihmiset hylkäsivät kotinsa ja pakenivat pohjoiseen (zombit jäätyvät pakkasella) ja sotilaat taistelivat poikkeuksellista vihollista vastaan epätoivoisina.

Nimestään huolimatta kirjassa eivät oikeastaan pääosassa ole zombit vaan ihmiset, se tuntuu enemminkin tutkiskelevan sitä, mitä maailmassa tapahtuisi jos meitä kohtaisi jokin mittava, maailmanlaajuinen uhka, joka voisi yhtä hyvin olla vaikkapa sairaus tai ympäristökatastrofi. Tässä kirja onnistuikin mahtavasti, sillä oma mielikuvituksenikin aktivoitui ja pohdiskelin pitkään sitä, kuinka itse pystyisin selviytymään ilman sähköä, bensaa, pyydystämällä ruokani itse. Brooks tekee hyviä havaintoja siitä, kuinka hemmoteltuja olemme ja kuinka esimerkiksi työelämässä harva meistä on enää tehtävissä, joista olisi hyötyä aidosti selviytymisessä tai maan jälleenrakennuksessa.

Toinen mielikuvitustani kutkuttava fakta oli se, että sodan aikana myös maailmankartta piirrettiin uudelleen. Tätä ei kirjassa suuremmin esitellä, lukija vain tulee pistäneeksi merkille sen, että osa haastatteluista tapahtuu esimerkiksi Tiibetin tasavallassa tai Jerusalemissa, joka nykyisellään kuuluukin Palestiinaan. Luonnollisestikin aloin myös pohtia lenkeilläni Suomen kohtaloa ja yllätyin iloisesti kun yksi haastatteluista tapahtuukin kotoisesti Vaalajärvellä! Suomiväriä näkyy kirjassa muutenkin sillä yksi haastatelluista on sotilas Todd Vainio.

Kirja onkin oikeastaan tarinakokoelma Zombi-sodan eri vaiheista ja rakenne toimii mielestäni loistavasti, sillä Brooks onnistuu kuvaamaan globaalin ongelman kehittymistä mukavan laaja-alaisesti. Kuuntelijalle kirja on herkkua, sen lukijakaarti on vaikuttava mikä luonnollisestikin kuuluu myös lopputuloksessa. Jokaiselle roolille on oma näyttelijänsä, heistä mainittakoon mm. Alfred Molina, Jeri Ryan, Alan Alda, René Auberjonois ja Martin Scorsese. Kirjailija itse lukee haastattelijan roolin. Lukijat onnistuivat hienosti herättämään eri henkilöt kulttuureineen eloon ja melkeinpä sanoisin että tämä kirja saattaa jopa toimia paremmin ääniversiona kuin paperisena.

Risuja haluaisin antaa kirjan nimestä, sillä mielestäni tekstin alun pahaenteinen tunnelma toimisi vielä paremmin mikäli jo nimessä ei paljastettaisi mikä tuo mystinen uhka oikein on, jolloin lukija olisi saanut jonkin aikaa itse arvailla ja jossitella.

Pidin itse World War Z niin paljon että se pääsee Suosikit-kategoriaani. Tämä tuntuu aika yllättävältä, en olisi ehkä itse arvannut voivani pitää zombeista näin paljon. Suosittelen siis muitakin kokeilemaan, äänikirja löytyy ainakin Helmetin OverDrive-kokoelmasta ja se on suomennettu nimellä Sukupolvi Z: Zombisodan aikakirjat (Johnny Kniga, 2011)

Books on tape,2006
Kesto 6 h
Kirjallinen maailmanvalloitus: Barbados

8 kommenttia:

  1. Minäkin pidin tästä todella paljon, vaikka zombit eivät yleensä ole minun juttuni. World war z on hyvällä tavalla erilainen zombikirja. Ensin päädyin jopa palauttamaan tämän avaamattomana kirjastoon, kun ei minua sitten oikein innostanutkaan kirjan aihe, mutta sitten kun lopulta aloin kirjaa lukea, yllätyin positiivisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Annami, meillä oli siis ihan samanlaiset reaktiot! Minusta kirjan hienous on se, ettei sitä tarvitse lukea zombie-kirjana vaan uhka voisi olla ihan mikä tahansa. Äänikirjan näyttelijäkaarti on vielä niin huikea että mieli tekisi kehua tätä ihan kaikille - älkää antako zombie-sanan hämätä vaan kokeilkaa ennakkoluulottomasti tätä!

      Poista
  2. Ohos, tämähän vaikuttaa kiintoisalta. Minuahan siis zombiet noin yleisesti ottaen kiinnostavat, vaikkakin ehkä enemmänkin elokuvina tai tv-sarjoina. Mutta miksei luettunakin, enpä ole pahemmin kokeillut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elegia, jos satut löytämään äänikirjan niin se oli ainakin aivan huippu! Rupesin jopa harkitsemaan leffan katsomista vaikken normaalisti tuon tyyppisiä harrasta. (Enkä tykkää pitkätukkaisesta Brad Pittistä.)

      Poista
    2. Ai tästä on leffakin, sehän on myös pakko nähdä (mutta vastan kirjan jälkeen)!

      Voisi olla jännä kuunnella tämä, mutta huolettaa ettei siitä tule mitään. Olen kokeillut äänikirjoja, mutta yhtäkään en ole saanut loppuun asti kuunneltua. Ja syy ei siis ole lukijoissa tmv. vaan ilmeisesti en vain osaa keskittyä pelkkään kuuntelemiseen, vaan ajatukset harhautuvat muualle. Lukiessa niin ei käy.

      Tuon kirjan saisi vajaalla neljällä punnalla Amazonista, hmmm... :D

      Poista
    3. Minulla on joskus vähän samaa vikaa jos ei kirja oikein naappaa, ajatukset karkaavat kirjasta mutta lenkeillä on jostain syystä helpompi keskittyä.

      Poista
  3. Saattaisi tulla vipinää kinttuihin jos tällaisen zombiäänikirjan yhdistäisi vähän pimeämpään lenkkitaipaleeseen. Minulla ainakin on varsin vilkas mielikuvitus ja tien kohdissa joissa katuvalo on sammunut tai on muuten vain pimeämpää näen ja kuulen vaikka mitä... Juoksuksi siis :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villis, kirjahan siis saattaa parantaa juoksun aikoja! Mutta tämä ei oikeastaan ole sillä lailla pelottava kirja, pikemminkin pahaenteinen. Zombit eivät siis hiivi kumppuun vaan ennemminkin alat ajattelemaan oikeita globaaleja katastrofeja.

      Poista