Sivut

perjantai 15. helmikuuta 2013

Level up / Gene Luen Yang, Thien Pham

Susan sarjakuvahaaste on ollut oiva tekosyy sukeltaa syvemmällekin sarjakuvien maailmaan. Yksi löydöistäni on ollut Gene Luen Yang, joka ensin ihastutti American born Chinese-sarjakuvalla, sitten Eternal Smilen tarinoilla. Ilokseni Helmetin kokoelmista löytyi Yangilta myös Level Up -kirja, joka käsittelee aikuistumista ja uravalintojen vaikeutta.

Dennis Ouyang on nuori mies, joka mieluiten pelaisi tietokonepelejä kavereidensa kanssa. Siirtolaisina maahan tulleet vanhemmat kuitenkin odottavat pojalta vastuuntuntoisempaa asennetta ja uhrautumista paremman tulevaisuuden puolesta ja Dennis kokeekin usein olevansa melkoinen nolla vanhempiensa silmissä. Isän kuolema kuitenkin muuttaa kaiken, sillä Dennis alkaa nähdä enkeleitä, jotka muistuttavat häntä hänen kohtalostaan.

Kirjan visuaalisesta ilmeestä vastaa tällä kertaa Thien Pham, enkä oikein innostunut tästä sarjakuvasta niin paljon kuin aikaisemmista. Phamin kuvitus on kyllä kaunista mutta jostain syystä tasainen, tussattu(?) väritys miellyttäisi silmääni sarjakuvassa enemmän kuin vesiväreillä tehdyn näköinen.

Yangin tarina sen sijaan on kyllä oikeastaan näppärä ja oivaltavakin. Taustalla on jälleen kerran aasialaisen kulttuurin ajatus uhrautumisesta ja uutterasta työn teosta, Dennisiä painavat jo valmiiksi suuret odotukset ja toiveet, sillä nyt onnellisuus ei paina vaakakupissa yhtä paljon kuin taloudellinen turvallisuus. Jollain lailla Level up saikin minut ajattelemaan parin vuoden takaista Tiikeriäiti-kirjaa vaikka hieman eri maailmoissa liikuttiinkin. Yang ja Pham tavoittavat hienosti ennen kaikkea pelkästä velvollisuudesta tapahtuvan elämän ilottumuuden ja nuoren miehen tasapainoilun onnellisuuden tavoittelun ja velvollisuuksien välillä.

First Second, 2011
Sivuja: 160

2 kommenttia:

  1. Ai tämä oli sarjakuva! Kuulostaa ihan kiinnostavalta kyllä ja laitan nyt ainakin tuon American Born Chinesen päänsisäiselle muistilistalle. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, sarjiksesta on kyse. Näistä Gene Luen Yangin kirjoista olen tykännyt eniten varmaankin juuri American Born Chinesestä, vaikkeivat muutkaan ole hullumpia olleet.

      Poista