Sivut

sunnuntai 26. elokuuta 2012

Jengisota 145 / Jens Lapidus, Peter Bergting

Jengisota 145 löytämisestä voin jälleen kerran kiittää kirjastomme sarjakuvahyllyä - tällainen täky oli sinne laitettu tarjoille ja minähän nappasin. Olen ajatellut jonkin aikaa että olisi mielenkiintoista lukea Lapidusta ja nyt sain tilaisuuden tutustua hänen tekstiinsä sarjakuvan muodossa. Jengisota 145 ei nimensä takia ensin oikein kiinnostanut, mutta pieni kurkkaus sisäsivuille riitti muuttamaan mieleni, sieltä löytyi kivan näköistä piirrosjälkeä ja tarina, joka oli väkivaltarymistelyä syvempi.

Kirjan tarina on melko yksinkertainen ja siksi vahva. Albyn jengiin kuuluvan miehen sisar raiskataan. Raiskaajat taas ovat erään toisen jengin suojeluksessa. Perheen kunnia vaatii kostoa ja ennen kuin huomaammekaan, on Tukholman lähiseuduilla käynnissä täysimittainen jengisota. Asiaa tutkii raiskauksen uhria haastatellut komisario Hägerström, joka on melko tyypillinen kirjoissa esiintyvä poliisi. Omistautunut, hyvä vaistoinen, synkkä ja eronnut.

Hengeltään Jengisota 145 toi mieleen Jarkko Sipilän kirjojen karut maisemat, joista Peter Bergtingin piirrokset siloittavat pahimmat rosot pois. Tyyliltään Bergtingin piirrokset muistuttavat esim. joidenkin Marvel-tekijöiden kädenjälkiä ja ajoittain huomaan miltei odottavani että Hägerström potkaisisi oven sisään supervoimillaan virkamerkin vilauttamisen sijaan. Kirjan vahvuutena on ehdottomasti teksti tarinoineen, jota kuvitus kyllä tukee. Kirjassa sivutaan muutamia vaikeita teemoja, mm. maahanmuuttajien rikollisuutta, joihin Lapidus kuitenkin puuttuu vain hyvin kevyellä kädellä. Jollain tavalla tuntuukin siltä että Lapiduksen olisi kenties kuitenkin pitänyt kirjoittaa tämä tarina kirjaksi, sillä nyt sarjakuvassa jää sanomatta ja käsittelemättä paljon. Esimerkiksi tarinan poliiseiden taustoja ei juurikaan rakenneta, kirjassa vilahtaa vain satunnaisia palasia heistä, jotka lukija yrittää liittää yhteen. Tämä ratkaisu synnytti ainakin minun päässäni joukon kysymyksiä, jotka eivät kuitenkaan tarinassa saaneet vastauksia. Myös tarinan loppu tuntuu jäävän auki. Tästä huolimatta viihdyin Jengisodan parissa oikein hyvin ja lukisin tekijöiltä mielelläni lisääkin sarjakuvia.


Pienen naurunpyrskähdyksen muuten synkässä tarinassa aiheutti kirjan ainoa suomalainen - puliukko, jonka isä oli aikoinaan ollut Karjalassa sotimassa. Heja Finland...


Like, 2010
Sivuja: 168

5 kommenttia:

  1. Kurkkaa blogiini, niin löydät sieltä jotain mikä voisi sinua kiinnostaa-

    VastaaPoista
  2. Tää on pakko käydä hankkimassa jostain käsiinsä! Itse olen diggaillut Lapiduksen juttuja todella kovaa, joten uskon myös tän sarjismallin toimivan.

    Bonusta myös Botkyrka/Alby-fiilistelyistä, joihin itselläni on aina suurena The Latin Kings-fanina ollut mielenkiintoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä minusta todella toimiva pakkaus ja hienosti Lapidus hoitaa tämänkin kotiin. Minä lukisin näitä mielelläni lisääkin!

      Poista
    2. Asun itse Albyssa, joten minuun tämä ei oikein pure. Ei täällä onneksi mitään jengisotaa ole. Olen viihtynyt täällä hyvin jo yli kaksikymmentä vuotta. Alby saa usein esittää jengirikollisuuden näyttämöä. Pidin enemmän Lapiduksen ensimmäisestä kirjasta. Se on jännittävä, samoin hänen yllättävä kielenkäyttönsä. Sarjakuva oli yllättävä kerrontamuoto, ideasta tekijät saavat kuitenkin kymmenen pistettä. The Latin Kings-fanin tiedoksi: olen usein nähnyt Dogge Doggeliton ulkoiluttamassa koiraansa täällä. Hän asui ennen Albyssa, rivitalossa muuten. Mikään ei siis ole niin "romanttista" kuin ulkopuolinen voisi uskoa. On mielenkiintoista nähdä, mitä Lapidus keksii seuraavaksi. Toivottavasti hän osaa kertoa yhtä kiehtovasti aivan toisenlaisissa piireissä tehdyistä rikoksista. Anna

      Poista
    3. Minustakin tämä oli aika mielenkiintoinen kokeilu kirjailijalta ja toimi sarjakuvana oikein mukavasti. Lapiduksen kirjat kyllä kiinnostavat.

      Poista