tiistai 22. maaliskuuta 2011

Blondi / Joyce Carol Oates

Blondi oli aika raskas luettava, mutta se oli oikeastaan jo ennalta-arvattavissa. Marilyn Monroen tarina ei ole siitä iloisimmasta päästä eivätkä lukemani Oatesin kirjat ole olleet kovin hilpeitä aiheiltaan. Mutta Blondi on hieno kirja vaikkei sen lukeminen olekaan helppoa. Tuntuu että Oates tavoittaa Marilynin/Norma Jeanen äänen ja tekee hänestä elävän. Sitä vaikeammalta tuntuukin seurata Marilynin noidankehää.

Blondi ei ole suoranainen elämäkerta vaan Marilynin tarina romaaniksi muunnettuna. Ymmärtääkseni Blondi noudattelee melko uskollisesti, vaikka tietysti osa tarinasta onkin kirjailijan päätelmiä, ovathan varsinkin Marilynin viimeiset ajat mysteeri. Marilyn muuten onkin mielenkiintoinen päähenkilö, tarina onkin melkein kuin elokuvista. Kaunis orpotyttönen raivaa tiensä tähtiin ja elokuvataivaan legenda on syntynyt. Taustalla on nuoren kaunottaren hyväksikäyttämistä, miljoonia joita muut tekevät Marilynillä, tämän tienatessa murusia. On vääriä valintoja, jotka johtavat entistä huonompiin valintoihin. Unelmia, jotka särkyvät.

Surullinen tarina. Oma suosikkivaiheeni kirjassa on Vaalean näyttelijättären avioliitto Kirjailijan kanssa, mieleni teki sanoa: "Jää tähän Marilyn, tämä on hyvä, älä jatka matkaa". Mutta valitettavasti tarina etenee.

4 kommenttia:

 1. Hei! Kiva, että kommentoit blogiini, niin löysin sinun blogisi. Ryhdyin heti lukijaksi! :)

  VastaaPoista
 2. Kiva ja kiitos, kiva vaihtaa ajatuksia kirjoista!

  VastaaPoista
 3. Norkku, sinulle on haaste blogissani! :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos Meri, haaste vastaanotettu. :)

  VastaaPoista